Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sindicatele anunţă proteste, cerând creşterea salariilor şi pensii decente

2
20 Sep 2021 14:34:05
Autor: Afrodita Cicovschi

CNS Cartel ALFA a anunţat că va continua acţiunile de protest demarate la începutul anului, cerând corelarea salariului minim cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent şi pensii echitabile.

„Am semnalat încă din ianuarie existenţa conflictului social în societate, între cetăţeni şi reprezentanţii puterii – Guvern şi Parlament (LINK). În loc de dialog, Guvernul Cîţu a ales atacurile şi campaniile de delegitimare a mişcării sindicale, catalogând sindicatele drept structuri “mafiote”, iar Preşedintele, în ciuda apelurilor repetate, a refuzat şi ignorat sistematic rolul de mediator pe care Constituţia i-l impune.
 
Lupta acerbă pentru a pune mâna pe resursele publice a deturnat cu totul acţiunea guvernamentală către interese personale şi pentru satisfacerea clientelei proprii de partid. Abuzul de putere se manifestă la toate nivelurile şi a acaparat toate instituţiile statului.
 
Acţiunile anti-cetăţeni - sărăcirea populaţiei prin îngheţarea veniturilor şi pensiilor, explozia necontrolată a preţurilor, destructurarea serviciilor sociale şi subfinanţarea serviciilor publice – sunt cu atât mai cinice cu cât la nivel European, prin preşedinte Iohannis, România s-a angajat să orienteze eforturile de revenire din criza sanitară prin politici centrate prioritar pe bunăstarea cetăţenilor, creşterea veniturilor şi reducerea inegalităţilor sociale.
 
Astfel, le reamintim guvernanţilor că rolul instituţiilor statului este acela de a servi cetăţenii şi nu invers”, se arată în comunicatul sindicaliştilor.
 
În ce priveşte revendicările Cartel Alfa, acestea sunt:
 
- Creşterea salariului minim şi adoptarea unui calendar clar de majorări pentru ca într-un interval rezonabil de timp de trei ani, salariul minim să ajungă la valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent;
 
- Deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii dialogului social L62/2011 pentru a face posibilă negocierea la toate nivelurile şi reaşezarea salariilor corect în funcţie de calificări, pregătire şi experienţă;
 
- Stoparea creşterii aberante a preţurilor la energie;
 
- Aplicarea integrală a legii 153/2017 privind salarizarea în sectorul public;
 
- Pensii echitabile
 
 
Astfel, în intervalul 13- 24 septembrie, Cartel ALFA organizează acţiuni la nivel judeţean;
 
- pe data de 25 septembrie 2021, va avea loc o acţiune de protest în timpul congresului PNL pentru a le reaminti membrilor partidului care încă ocupă birourile din Palatul Victoria că a guverna înseamnă a lua măsuri pentru creşterea bunăstării cetăţenilor, a tuturor cetăţenilor, nu doar a celor 1% care câştigă peste 3000 euro; Maiconcret, va avea loc o acţiune de distribuire de materiale informative privind revendicările lucrătorilor, cerându-le delegaţilor ca intervenţiile şi deciziile din cadrul concresului să aibă prioritar în vedere agenda cetăţenilor şi obiectivul bunăstării generale; 
 
- pe data de 7 octombrie 2021, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii Decente, va avea loc o acţiune în Piaţa Victoriei pentru susţinerea revendicărilor noastre pentru justiţie socială şi muncă decentă în România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Kelemen Jakob
20.09.2021, 14:59:36

Nu cresterea salariilor trebuie cerut. Nu poti compensa daca preturile la combustibili, gaze, electricitate s-au dublat. Asa se obtine 10-20 % marire. Maxim. Trebuie cerut nationalizarea resurselor.

-5 (5 voturi)
bovis al xlllea
20.09.2021, 15:13:04

bai sindicalistii pluii de ferecatori de menta de la stat luati si voi o muiiiie alaturi de maifa nomenclatruristopsdistobugetara din care feceti parte jigodiilorrrr

-5 (5 voturi)
Modifică Setările