Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sindicatele cer majorarea tuturor salariilor cu 200 lei deductibili, nu doar cele mici. „Produsele din coşul zilnic s-au scumpit şi cu 80%”

4
17 May 2022 12:29:48
Autor: Afrodita Cicovschi

Rata inflaţiei a ajuns în aprilie la 13.8% comparativ cu aprilie 2021, iar preţurile la cele mai multe produse de bază au crescut cu procente între 20 şi 80%, notează sindicatele Cartel Alfa, cerând Guvernului să majoreze toate salariile cu câte 200 de lei neimpozabili.

„De la o zi la alta, preţurile sunt mai mari, iar salariul minim acoperă din ce în ce mai puţin din valoarea coşului de trai, determinând sărăcirea accelerată a lucrătorilor. Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 români câştigă sub salariul mediu de aproximativ 3500 lei net”, notează sindicatul.
 
În acest context, Guvernul a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă cu intenţia de a sprijini lucrătorii vulnerabili, conform Notei de fundamentare a Proiectui de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscale). Astfel, angajatorii vor putea majora opţional cu 200 RON salariul lucrătorilor plătiţi cu salariul minim, sumă la care nu vor plăti taxe sau impozite.
 
„În fond, gândirea este benefică, doar că această majorare, aşa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariaţilor încadraţi cu salariul minim de 2.550 RON brut. De ce un salariat plătit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeaşi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană in dec 2021) plasează lucrătorii într-o situaţie de vulnerabilitate.
 
În al doilea rând, limitarea aplicării acestei creşteri pentru un singur nivel salarial va contribui la perpetuarea discrepanţelor salariale din România. Faptul că nu se acordă această deductibilitate tuturor angajaţilor, ci numai celor cu salariul minim, va avea drept consecinţă imediată încălecarea salariilor în plaja 2.550-2.850, demotivând lucrătorii. Se repetă astfel greşelile din aplicarea legii salarizării bugetare din 2010 până în 2017, de data aceasta în sectorul economic.
 
În al treilea rând, măsura se aplică doar lucrătorilor cu salariul minim din sectorul economic, cu toate că şi în sectorul public avem numeroşi salariaţi încadraţi cu salariul minim. Cu ce este mai vulnerabil un lucrător din sectorul privat care merge acasă cu 1.524 lei, în raport cu un lucrător din sectorul public care la sfârşit de lună primeşte tot 1.524 lei?
 
Este de subliniat ca aplicând astfel de politici publice,angajatorul este încurajat să continue să ofere salariul minim, mizând că de la an la an vor exista astfel de artificii legale care vor permite o creştere a nivelului minim de salarizare, fără o îmbunătăţire categorică a vieţii angajaţilor. În plus, consecinţele vor fi resimţite şi la pensie prin diminuarea punctajului”, se arată în documentul sindicatului.
 
Atât în cadrul Comisiilor de Dialog Social, cât şi în Consiliul Economic şi Social au solicitat modificarea proiectului de OUG.
 
CNS Cartel ALFA solicita acordarea unei măriri pentru toţi salariaţii, fără discriminare, prin aplicarea unei deductibilităţi de 200 lei!
 
„Cerem public ca acest act normativ să fie adoptat integrând propunerile partenerilor sociali”, încheie sindicaliştii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Denzel
17.05.2022, 12:57:01

Guvernul asta si-a batut joc cel mai mult de romanii. Sa analizam doar cazul pensionarilor. In ianuarie 2022 a dat celor cu pensii pana in 1600 lei inclusiv o diferenta de bani de pana la 2200, cei care aveau pensie 1650 lei de exemplu au primit ..., acum celor care au pana in 1500 lei inclusiv le da 50 euro la 2 luni adica inca 125 lei in plus. celor care au pensie 1550 le da ... La cei cu salariul mimim au propus cresterea lui cu 200 doar daca vrea angajatorul. Preturile au crescut pentru toata populatia, e adevarat ca unii au pensii sau salarii un pic mai mari si inca se descurca, dar unuia cu pensie 1500 lei ii dai in plus 125 lei lunar si altuia cu 1501 lei pensie nu ii dai nimic, asta e o prosteala. La fel si in cazul salariului minim, atata timp cat nu il obligi patronul roman nu da nimic in plus, sunt cativa care ar da si mai putin de salariul minim, si se plang peste tot ca nu gasesc oamenii competenti. Pai daca vrei competenta, plateste.

+2 (2 voturi)
True Blue
17.05.2022, 13:43:03

Sindicalistii cer activarea spiralei salarii-inflatie. In acest mod simplu vom incepe sa adaugam zerouri la bancnotele noastre.

Constantine Constantine
17.05.2022, 13:58:31

Si care crezi ca e rezolvarea? Ce cer sindicalistii e prevazut in lege,atit pensiile cit si salariile putind fi marite cu rata inflatiei, care la ora actuala deja are doua cifre.Inflatia e data de cresterea preturilor si de alti factori care includ si neputinta politicienilor de a gasi solutii.In aceste conditii ori vor mari taxele si impozitele ori vor introduce impozitul progresiv, mai ales ca cei din CE si marile coorporatii financiare ii indeamna de mult pe guvernantii romani sa aleaga a doua solutie.

+1 (1 vot)
db
17.05.2022, 14:57:36

Că nu mai găsiți reporteri care să stăpânească bine limba română înțeleg, dar măcar un corector bun să aveți. De data aceasta "lovitura" e chiar în ttitlu. Și, da, e mai simplu să declari comentariul "neaprobat" decât să te chinui să corectezi greșelile din text 😉

Modifică Setările