Sindicatele cer „venit unic universal” pe timpul crizei şi eliminarea pensiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe federaţii sindicale, printre care şi ale Tarom, ale unor universităţi şi ale centruluide fizică nucleară de la Măgurele, au trimis Guvernului o serie de revendicări, printre care şi stabilirea unui „venit unic universal” pe timpul crizei şi eliminarea pensiilor speciale.

Criza medicală este doar începutul unei noi etape în existenţa umană şi este însoţită de o criză socială de proporţii. Acum, când SUA şi alte state au adoptat planuri cu măsuri sociale imediate şi consistente, nu putem asista nepăsători la acţiunile iresponsabile ale guvernului nostru,  care lasă aproape 2 milioane de români fără venituri şi perspective. Mai mult, avem parte de măsuri precum taierea ajutoarelor persoanelor cu dizabilităţi de către Primăria Capitalei, în condiţiile în care pensiile speciale sunt menţinute cu sfinţenie. 

În acest context naţional descumpănitor, lansăm public ceea ce considerăm temele majore care aduc soluţii pe termen scurt şi mediu pentru problemele sociale şi economice imediate şi post-pandemie.

Este nevoie de asigurarea unor măsuri de protecţie socială permanente, iar demnitatea umană trebuie sa treaca pe primul loc. Nu există demnitate fără siguranţa zilei de mâine, iar privilegiile nu isi au locul nici in situaţii de normalitate. 

Temele pe care le lansam public sunt următoarele:

1. Asigurarea unui venit minim universal pentru toţi cetăţenii (persoanele adulte) fie direct de la stat, fie prin salariu, pensie sau alte tipuri de venit. Aceasta va reduce semnificativ impactul social al crizei, aduce siguranţa zilei de mâine pentru toate persoanele adulte şi copiii lor, indiferent de crizele pe care le vom traversa de acum înainte. Asigurarea unui venit minim universal va furniza puterea de cumpărare necesară dezvoltării unei economii locale sustenabile pentru produsele de primă necesitate şi funcţionarea serviciilor publice. Acest mecanism va ajuta atât persoanele care îşi pierd locul de muncă înregistrat cât şi persoanele care lucrează la negru şi care rămân şi fară acest venit nefiscalizat, fiind şi un mecanism de contracarare a muncii la negru.

2. Aplicarea unor măsuri compensatorii pentru firmele mici şi mijlocii vulnerabile, prin suspendarea plăţii chiriilor pe durata nefuncţionării, scutirea de la plata CASS şi CAS pentru salariile plătite pe durata nefuncţionării, compensarea de îndată a tuturor sumelor nerambursate de stat, etc.

3. Modificarea Legii dialogului social pentru a permite sindicatelor să apere drepturile salariaţilor şi să garanteze legalitatea actului managerial.

4. Functionalizarea Inspecţiei Muncii şi a Direcţiei de Sănătate Publică, instituţii depăşite şi aservite unei logici a câştigului individual, de multe ori cu încălcarea legii, în detrimentul îndeplinirii funcţiei sociale.

5. Eliberarea imediată a posturilor din sistemul de stat ocupate prin cumul de salariaţi care au deja un raport de serviciu cu norma întreagă. Astfel se asigură venituri salariale pentru persoane fără loc de muncă şi se elimina abuzurile existente astăzi când persoane, în principal cu funcţii de conducere, dar şi persoane care aparţin unor grupuri de interese ilegitime ce au confiscat instituţii, cumulează mai multe contracte individuale de muncă sau alte forme de salarizare în sistemul de stat, de multe ori în mod fictive.

6. Eliminarea pensiilor speciale. Definirea clară a noţiunilor de pensie şi pensionar, în sensul delimitării clare a pensionarului de cea de salariat. Pensia este o indemnizaţie pentru un trai decent la bătrâneţe. Viaţa de pensionar este la fel pentru toţi, pensii foarte diferite nu se justifică, obligaţia statului este de a asigura un trai decent pentru toţi cetăţenii, nu de a stabili privilegii.

Organizaţiile sindicale semnatare sunt Federaţia Sindicală Hermes,Federaţia Sindicatelor Libere din România, Sindicatul Liber "Dr. Ion Cantacuzino" din Institutul Cantacuzino Bucureşti, Sindicatul Salariaţilor din Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti, Sindicatul I.N.F.L.P.R. "Radiaţia" Măgurele, Sindicat ETOS Tarom, Sindicatul Naţional Tehnic Tarom, Sindicatul "Universitas" din Universitatea Bucureşti, Sindicatul Independent al Personalului din ASE Bucureşti,

Sindicatul F.I.R.E.S. – Universitatea Eftimie Murgu – Reşiţa, Sindicatul Solidaritatea 2013 – Motru, Sindicatul INCDI Prosilva.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite