Sindicatele şi patronatele din agricultură trag semnalul de alarmă: din cauza secetei, producţia a scăzut la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a pârjolit aproape toate tarlalele neirigate
Seceta a pârjolit aproape toate tarlalele neirigate

Federaţia sindicală AGROSTAR şi organizaţia patronală Liga Asociaţiilor de Producători Agricoli - LAPAR - avertizează că efectele secetei vor fi devastatoare în acest an şi cer Guvernului să intervină pentru ameliorarea acestora.

AGROSTAR atrage atenţia autorităţilor că anul acesta fermierii vor avea de suferit din cauza secetei, după ce, în 2014, au înregistrat pagube în urma inundaţiilor şi unii dintre ei nu au primit despăgubiri.

„În condiţiile în care seceta persistă, în funcţie de zonă, sunt afectate culturile de grâu, orz, rapiţă în proporţie de circa 30%.
De asemenea, probleme vor fi şi în sectorul legumicol, dar şi în zootehnie“, arată AGROSTAR, într-un comunicat.

Fenomenele meteo excesive s-au înmulţit

„În ultimii ani, fenomenele meteo extreme (secetă, ploi excesive, grindină etc) au fost din ce în ce mai dese şi lipsa unor politici coerente pe termen mediu şi lung în sectorul agricol se resimte.
Investiţiile în domeniul irigaţiilor au fost nesemnificative. Acestea au rămas doar la nivel declarativ, iar acolo unde există sisteme de irigaţii preţul energiei electrice este foarte mare.
Ar trebui ca şi România să aibă o politică agricolă care să ţină seama de schimbările climatice“, arată liderii federaţiei sindicale AGROSTAR.

Irigaţii şi perdele de protecţie

AGROSTAR susţine, pe lângă o strategie concretă privind sectorul irigaţiilor, începerea unui program de înfiinţare de perdele de protecţie, care ar contribui la prevenirea fenomenului de deşertificare, a alunecărilor de teren, ar menţine umiditatea în sol etc.

„Rezolvarea acestor două probleme majore ar veni în sprijinul agriculturilor şi ar  economisi şi banii de la bugetul de stat, din care sunt acordate despăgubiri pentru secetă, grindină, inundaţii“, subliniază Horaţiu Raicu, secretarul general al AGROSTAR.

LAPAR: cele mai grav afectate sunt judeţele din Moldova

Producţiile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei, cea mai gravă situaţie întâlnindu-se în judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani, dar şi în sud-estul Banatului şi în judeţul Olt, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, citat de Agerpres.

„Producţia e mult sub cea de anul trecut, mă refer la culturile deja recoltate, respectiv grâu şi rapiţă, iar floarea soarelui şi porumbul, care nu sunt încă recoltate, oricum nu vor mai avea timp să recupereze, din cauza secetei.
Cea mai gravă situaţie există în judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani, dar şi în sud-estul Banatului şi în judeţul Olt, în timp ce o situaţie mai bună o găsim în judeţele Ialomiţa, Brăila şi Călăraşi, unde a mai plouat între timp“, a spus liderul patronal.

„În cele mai afectate judeţe cultura porumbului e compromisă aproape în totalitate, în timp ce la floarea-soarelui putem vorbi de o pierdere a producţiei cuprinsă între 50-60%. La grâu producţia s-a stabilit deja la jumătate faţă de anul trecut, în timp ce la rapiţă recolta va fi cu 20-25% mai mică decât în 2014“, a mai afirmat Laurenţiu Baciu.

Cum pot interveni autorităţile

Potrivit şefului LAPAR, autorităţile ar putea să acorde un ajutor de stat în valoare totală de un miliard de euro producătorilor afectaţi de secetă.

„Normal ar fi ca autorităţile să vină cu un ajutor de stat, ajutor care este însă condiţionat de Regulamentul european. Regulamentul prevede ca valoarea respectivelor ajutoare să fie de maximum 0,6% din Produsul Intern Brut.
Totuşi, chiar respectând acest regulament, s-ar putea acorda ajutoare de stat în valoare totală de un miliard de lei la nivelul întregii ţări.
Pentru a da însă acest ajutor, trebuie întrunite comisii care să stabilească valoarea exactă a pagubelor, şi zonele unde acestea s-au produs, iar până în prezent comisiile întrunite nu au făcut decât note informative legate de fenomenul de secetă.
Cel mai bine ar fi fost ca sistemul de irigaţii să nu fie distrus în proporţie de 90%, din 3,3 milioane de hectare irigate mai existând în prezent doar 300.000 de hectare“, a mai spus preşedintele LAPAR.

Paradox: Traficul de cereale în Portul Constanţa s-a dublat

Cu toate problemele create de secetă şi în condiţiile scăderii drastice a producţiei de cereale, Portul Constanţa - principala poartă comercialăî a ţării - a raportat o dublare a traficului cu cereale în primul semestru din acest an.

Potrivit datelor statistice prezentate de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (APMC), în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015 traficul total de mărfuri înregistrat în porturile maritime româneşti a fost de 27,8 milioane de tone, faţă de 22,6 milioane de tone înregistrate în primele şase luni ale anului trecut.

"Se remarcă o creştere spectaculoasă a traficului de cereale, de 122%, de la 4,47 milioane de tone în primul semestru al anului 2014, la 10,55 milioane de tone în aceeaşi perioadă a acestui an", se arată într-un comunicat al APMC.

Alte grupe de mărfuri care au înregistrat creşteri de trafic au fost combustibili minerali solizi (105%), minereuri şi deşeuri neferoase (35%), produse petroliere (10%), petrol brut (4,6%).

Scăderi de trafic s-au înregistrat la minereuri şi deşeuri de fier (53%), produse chimice (47%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite