Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sistemele de pensii publice sunt o schemă Ponzi: generaţia Decreţeilor va fi înlocuită cu altele, dar mai mici

5
24 Jun 2021 19:41:11
Autor: Afrodita Cicovschi

Sistemele de pensii publice tradiţionale, cele care plătesc veniturile pensionarilor din contribuţiile plătite de cei care muncesc, sunt o schemă de tip Ponzi, care funcţionează perfect atât timp cât numărul celor care muncesc este mai mare decât al celor ieşiţi la pensie.

„Sistemele de pensii publice tradiţionale au fost gândite cu ideea solidarităţii generaţionale ca element central. Adică banii fiecărei generaţii sunt folosiţi pentru a plăti pensiile generaţiei anterioare. E ceea ce se întâmplă acum: generaţia noastră plăteşte pensiile părinţilor noştri, iar pensiile noastre vor fi plătite de copiii noştri”.
 
Ca într-un joc Caritas, sistemul funcţionează doar atât timp cât numărul celor care intră în sistem, adică pe piaţa muncii, este mai mare decât al celor care părăsesc sistemul, adică pensionarii. Doar că de data aceasta nu e aşa. Generaţia mare a ”ceauşeilor” va fi înlocuită de generaţii mai mici”, susţin analiştii Termene.ro.
 

Proiectii-populatia ocupata

Sistemele de pensie au fost reformate prin adăugarea Pilonului 2 şi a Pilonului 3. Reforma a fost târzie şi timidă, dar România va trebui să găsească bani ca să susţină sistemul de pensii.
 
 
 

Mai mulţi bătrâni, care trăiesc mai mult

 
România va avea mai mulţi bătrâni, care vor ieşi la pensie în jurul vârstei de 65 de ani şi vor trăi mai mult. Speranţa de viaţă medie a crescut continuu din 1990 până azi şi este prognozat că va continua să crească. Speranţa de viaţă la 65 de ani este azi de 15,5 ani la bărbaţi şi 18,6 ani la femei. Până în 2060 este estimat că va ajunge la 20,8 ani la bărbaţi şi 23,8 ani la femei.
 
Structura demografică din România se va schimba de la 15% copii, 70% populaţie de vârstă activă şi 15% vârstnici, la o structură cu 11% copii, 54% populaţie de vârstă activă şi 35% vârstnici în 2060.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Omul UnOm
24.06.2021, 20:09:37

Cred ca schimbarea structurii demografice va avea loc mult mai devreme. Spun asta pentru ca acum multi dintre cei care apar in acte ca traind in Romania, traiesc de fapt in alte tari. Este suficient sa mergi prin tara sa vezi ca in multe localitati se vede cu ochiul liber ca cei trecuti de 55-60 de ani sunt peste jumatate din cei pe care ii vezi pe strada.

-6 (10 voturi)
George Petru Manea
24.06.2021, 21:19:29

In afara acestor calcule pluteste de fapt marea necunoscuta, pe care politicienii si in general oamenii interesati se straduiesc sa o scoata in afara discursului public si atentiei cetateanului : totalul sumelor cu care este finantata de catre stat partea nevazuta, lumea interlopa de partid si de stat : salarii uriase, pensii speciale, consilii de administratie, entitati infiintate cu scopul multumirii clientelei de partid, finantate copios care nu au nici o utilitate, etc. . Miliarde de euro anual, pe care romanii ii pierd si care se scurg in conturile protejatilor soartei . Oamenii cu acces special la finantele statului , care ies in afara procedurilor sau care alcatuiesc in timp, prin legi anume intocmite proceduri speciale , dedicate mafiei transpartinice si institutionale . Absolut nici o discutie cinstita referitoare la bugetul statului , la viitorul natiunii nu poate include , cum cred unii omisiuni, smecherii juridice savante sau proceduri necinstite . Asa ca, toata discutia asta care in principiu surprinde niste aspecte reale, devine inutila fiindca nu stim sumele care populatiei i se cuvin dar iau calea buzunarelor protipendadei institutionale si de partid si nu stim daca societatea romaneasca va putea sa rezolve aceasta problema . Avind in vedere inversunarea celor care isi apara privilegiile insusite prin aceste scheme de coruptie, atuurile pe care le au ca inalti functionari , numarul lor, dar si slaba apetenta a romanilor pentru apararea unor principii, dezinteresul crescind fata de proiectul national , cred ca pentru noi se prefigureaza mai degraba un viitor anost si o diluare nedemna in noianul popoarelor europene ; ne aratam a fi, prin intreaga noastra atitudine si lipsa de onoare si credinta, o problema tot mai neinsemnata pentru Europa de miine .

+5 (7 voturi)
Beta Alfa
24.06.2021, 22:34:38

@GPM Nu intotdeauna sunt de acord cu ce sustineti dar aici aveti dreptate 100%

-6 (6 voturi)
dumitru bogdan
24.06.2021, 20:40:46

Acest lucru înseamnă că statul este infractorul care a pus la punct aceasta schema. Deci avem un stat penal. Și Germania, și Austria ar fi la fel. Este o prostie. Adică milioanele de oameni care au contribuit au fost obligați sa între într-o schema Ponzzi de statul care are bani sa dea fără număr incepând de la 45-50 de ani unor privilegiați. Exact ca la Cluj. Milioane baga bani, câțiva se îmbogățesc. Din acest punct de vedere este o schema Ponzzi.

-4 (8 voturi)
Domnul Doctor
24.06.2021, 23:24:23

@ dumitru bogdan (cu litere mici) Nene, tu nu pricepi chiar nimic din logica care a fundamentat actualul sistem de pensii, dar pricepi ce e aia o schema Ponzi si o iei cu avant pe aratura.

-1 (1 vot)
Modifică Setările