Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sistemul de garanţie pentru sticle şi borcane, aproape de avizare. Când va intra în vigoare şi cum funcţionează

27
24 May 2021 03:31:05
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Garanţia pentru sticlele de plastic va fi de 50 de bani, la fel ca şi pentru alte recipiente refolosibile de până în 3 litri, potrivit proiectului care va ajunge cel mai probabil marţi în analiza interministerială.

Garanţia pentru sticlele din plastic va fi de 50 de bani per sticlă, indiferent de mărimea acesteia, dacă respectivul ambalaj are o capacitate de până la 3 litri, a declarat recent ministrul Tanczos Barna, susţinând că „acesta poate fi un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea şi mănâncă ceva”. 
 
„Nu se va mai arunca sau dacă cineva găseşte o sticlă, cu siguranţă o ridică şi o predă la o staţie automat”, a completat ministrul, adăugând că vor fi acceptate şi sticlele fără dop, dacă sunt marcate. Marcajul la care s-a referit ministrul este un simbol care trebuie ştanţat de producător şi care indică apartenenţa produsului la sistemul de garanţie-returnare şi cu un cod de bare specific. Pentru a putea fi returnate şi încasată garanţia, clienţii trebuie să aibă grijă ca acest cod de bare să nu fie distrus, pentru că doar  aşa vor putea fi recunoscute de automatele din marile magazine.
 
„Probabil marţi, voi prezenta actul normativ în forma finală în coaliţie şi intră în analiza interministerială. O asumă coaliţia, partidele de guvernământ şi intră în circuitul de avizare”, a declarat Tanczos Barna pentru Digi24.
 
Potrivit proiectului de hotărâre pus în dezbatere în toamna anului trecut pe site-ul Ministerului Mediului, sistemul de garanţie-returnare (SGR) se aplică pentru „ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.
 
Măsura ar urma să intre în vigoare după data de 31 martie 2022, tariful stabilit pentru garanţie fiind de 50 de bani.
 
Asta înseamnă că magazinul de unde cumpăraţi produsele ambalate, fie că este vorba de un mic magazin de cartier, fie de un supermarket, va aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs cumpărat din magazin.
 
Un bax cu apă plată care are 6 sticle va costa cu 3 lei în plus, acelaşi preţ fiind plătit şi pentru un bax cu doze de bere de 0,5 litri, în timp ce pentru un PET de 2 litri cu suc se va plăti doar 50 de bani.
 

Cum va funcţiona sistemul de returnare

 
Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni. 
 
Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deşeurilor predate de populaţie sau pentru sisteme automate, aşa cum vedem în alte state europene. Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna.
 
E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine.
 
Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantităţile de deşeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. 
 
Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, dar şi retaileri. 
 

Nu distrugeţi codul de bare pus pe ambalaje de producători

 
Producătorii vor fi obligaţi să marcheze ambalajele SGR (sistem de garanţie returnare) introduse pe piaţa naţională cu un simbol reprezentativ care indică apartenenţa produsului la sistemul de garanţie-returnare şi cu un cod de bare specific.
 
Automatele din marile magazine trebuie să fie astfel construite încât să preia ambalajul SGR,  să recunoască şi să permită validarea pentru o singură dată a returnării, să compacteze sau zdrobească instant ambalajul şi să emită un voucher cu detaliile returnării, respectiv cantitatea returnată şi valoarea garanţiei.
 
Acest voucher poate fi schimbat în numerar sau poate fi folosit la cumpărături, dar doar în magazinul în care se va afla automatul. 
 
Garanţia nu va fi returnată dacă ambalajul nu este returnat în întregime, este foarte degradat sau nu este golit complet de conţinut. 
 
Garanţia pentru ambalaje îşi va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 1 aprilie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autorităţile de mediu.
Sistemul de garanţie-returnare ar trebui să permită colectarea şi procesarea, aşa cum transmit autorităţile, a 90% din deşeurile reciclabile din România.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

nao buruzza
24.05.2021, 07:03:01

dispari din romania pentru 50 de ani si la reintoarcere vezi ca de fapt ai lipsit 5 minute. chestiile pe care unii le faceau acum un secol au aparut in ro. ba chiar ceausescu era cu cei 3R.

-3 (9 voturi)
Antonescu Vlad
24.05.2021, 08:14:37

Corect ! Oricum 50 bani 'garantie' este o suma insuficienta, 2 lei / ambalaj ar stimula reciclarea/ returnarea ambalajelor. Rusine ministerului mediului care a intarziat nepermis de mult implementarea masurii. Prea putin, prea tarziu, multe zone ale tarii sunt pline de gunoaie.

-2 (8 voturi)
= aceeaşi mizerie
24.05.2021, 07:47:13

Ok, "teoria" e bună, doar cu "practica" sîntem cam praf... Acest sistem de returnare a ambalajelor trebuie implementat, bineînţeles, dar "cum trăim în România, iar aceasta ne ocupă tot timpul", sînt sigur că sistemul se va opri la stadiul de luat bani pe ambalaj (la casă), iar de recuperat... 'om mai vedea noi (adică niciodată)... Noua ţeapă românească a gălbenoşilor, e doar o nouă găselniţă a lor de mai aduce ceva mărunţiş la Bugetul ciuruit rău de tot (dar care are aceeaşi "eficienţă" cu care se pompează cantităţi uriaşe apă în sistemul de termoficare a capitalei)... Ţeapa asta e echivalentul "eco" a ţepei mai vechi cu 50 bani/litru de combustibil, cică pentru refacerea drumurilor Patriei...

-7 (9 voturi)
Adrian Foangǎ
24.05.2021, 07:51:46

"E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine". ---- adica, le duci la magazinul de langa casa si vanzatoarea iti spune ca s-a terminat "cota" si nu ti le primeste. Lepra aia de ungur mai si spunea ca "vor manca ceva copiii".

-7 (7 voturi)
Jassy Man
24.05.2021, 08:06:02

Nu pare o idee rea, sincer, daca va si functiona precum se zice. Cei 3 R de pe vremea lui Ceasca desi trezesc ceva amintiri cel putin dureroase sa zicem nu-i neaparat ceva rau. Ideea in sine este foarte buna, daca se va si aplica in mod practic si functional. Sa le dam o sansa sa o puna in aplicare, scad pet-urile aruncate la intamplare instantaneu. Asta intr-o lume cat de cat normala, acum sa vedem si in Ro , ca pe aici cu normalitatea ...mai grelutz.

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările