Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Sistemul de muncă flexibilă „Kurzarbeit”, aspru criticat de sindicate: Avantajează doar angajatorii, nu şi angajaţii

2
29 Jun 2020 14:52:22
Autor: Afrodita Cicovschi

Sistemul de muncă flexibilă „Kurzarbeit” este criticat în termeni duri de sindicate, acestea sugerând că ordonanţa va da puteri nelimitate angajatorilor, în detrimentul angajaţilor.

„Ministerul Muncii intenţionează să forţeze adoptarea unei ordonanţe care dă puteri nelimitate angajatorilor de a reduce discreţionar programul de lucru, fără a fi responsabili pentru plata lucrătorilor.
 
Conform proiectului de act normativ, angajatorii pot schimba oricând şi oricum programul de lucru, de pe-o zi pe alta, fără acordul sindicatului sau salariaţilor!
 
Aceste schimbări sunt incluse în pachetul de măsuri de relansare economică, prin introducerea în România a mecanismului de tip kurzarbeit (“timp scurt de lucru”), după modelul german, model preluat şi aplicat în mai multe ţări europene.
 
Doar că, ceea ce funcţionează şi este reglementat în Germania, unde nicio decizie nu se ia fără consultare cu sindicatele şi fără informarea din timp a salariaţilor, este foarte diferit de ce vor să adopte guvernanţii noştri”, susţine sindicatele afiliate „Cartel Alfa”.
 
Sindicaliştii susţin că, în lipsa unor garanţii pentru salariaţi, „schema devine strict o subvenţie directă pentru patroni, fără niciun fel de responsabilitate la schimb din partea lor:
 
FĂRĂ obligaţia de a elabora un program predictibil pentru salariaţi, negociat cu sindicatul şi acceptat de salariaţi;
 
FĂRĂ obligaţia de a-i informa din timp (spre exemplu, cu cel puţin o săptămână în avans);
 
 
FĂRĂ obligaţia de a plăti odată cu salariul şi partea de indemnizaţie care va fi decontată de stat, lăsând lucrătorii chiar şi fără jumătate din veniturile lor (cum majoritatea angajaţilor români au venituri scăzute cu care de-abia fac faţă cheltuielilor curente, acest lucru va avea consecinţe grave şi sistemice).
 
Lobby-iştii reuniţi în “Coaliţia pentru Dezvoltarea României” (CDR) profită de criza pandemiei pentru a provoca o şi mai mare destructurare a relaţiilor de muncă în România, cu scopul de a crea “angajatul complet flexibil”, notează sindicatele
 
Potrivit acestora, se vorbeşte mult despre flexicuritate, ca soluţie pentru echilibrul între muncă şi viaţă, însă sunt noţiuni diferite: acest tip de “flexibilitate” – a fi în orice condiţii la dispoziţia angajatorului – nu este în interesul lucrătorului, ci doar al angajatorului, care astfel dispune discreţionar de munca în regim de sclavagism modern, întru maximizarea profiturilor.
 
 
Principalele idei din informarea Cartel Alfa:
 
 
În calitate de partener social reprezentativ, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” a avut în decursul acestor luni discuţii cu reprezentanţii patronatelor/angajatorilor, pentru transpunerea principiului kurtzarbait în România.
 
În discuţiile cu noi, aceştia au acceptat necesitatea existenţei UNUI ACORD cu salariaţii pentru aplicarea modificărilor de program, precum şi alte condiţii pentru funcţionarea acestui program în beneficiul ambelor părţi, angajator şi angajat.
 
Refuzul Guvernului României de a elabora reglementarea în baza rezultatului acestui dialog dintre partenerii sociali naţionali, alegând în schimb “consultarea” cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), ne întăreşte concluzia că reprezentanţii guvernului sunt captivi lobby-ului desfăşurat de CDR, o structură ciudată din care fac parte reprezentanţi ai camerelor de comerţ, ambasadelor şi marilor corporaţii (Consiliul Investitorilor Străini).
 
În ciuda atenţionărilor sindicale şi a angajamentelor guvernamentale, proiectul de lege, aşa cum a fost elaborat de guvern, este într-o formă inacceptabilă!
 
Ţinem să atragem public atenţia asupra acestui pericol MAJOR şi IMINENT, deoarece, ca reprezentanţi legitimi ai lucrătorilor, am ajuns la limita demersurilor pe calea argumentelor. Într-o perioadă în care, conform legislaţiei adoptate în contextul crizei sanitare, sindicatele sunt lipsite de mijloacele clasice de protest pentru apărarea intereselor lucrătorilor, guvernul îşi permite să modifice legislaţie muncii doar cu consultarea grupurilor de lobby ale capitalului şi fără un acord cu sindicatele!
 
În aceste condiţii, CNS Cartel ALFA îşi rezervă dreptul de a NU RESPECTA restricţiile privind manifestaţiile şi protestele publice, ca singura modalitate de a-şi apăra membrii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Caius Iulius Caesar
29.06.2020, 14:59:41

De data asta dau dreptate celor din Cartel Alfa: este o propunere de iobagie neoliberala. Cu stima

Unul dintre „Astia“
29.06.2020, 15:09:06

Daca se va implementa ca in Germania, atunci ar fi OK. Angajatorul plateste direct angajatului salariul redus (acel "Kurzarbeit" = somaj tehnic) urmand ca el sa isi recupereze apoi banii de la guvern, unde deja a anuntat ca va trimite angajatii in Kurzarbeit Dar mi-e teama ca angajatul va fi lasat sa alerge singur dupa indemnizatia ce i se cuvine si sa completeze cincizeci de cereri pe la sapte ghisee... ca in Romania!