Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Soluţie inovatoare pentru îmbunătăţirea apei responsabile de producţii scăzute în agricultură

3
20 Sep 2019 15:58:40
Autor: Elena Deacu

La nivel mondial, calitatea apei este tot mai scăzută din cauza utilizării excesive a îngrăşămintelor, iar acest lucru are un impact dezastruos asupra producţiei agricole.

În zonele puternic poluate, această depreciere a apei poate reduce cu o treime creşterea economică, conform unui studiu publicat de Banca Mondială la finalul lunii august a acestui an. Una dintre soluţiile pentru susţinerea producţiei agricole şi, implicit, a economiei, este utilizarea sistemelor performante de filtrare şi tratare apei.

Conform studiului publicat de Banca Mondială, în fiecare an omenirea pierde alimente ce ar putea hrăni 170 milioane de oameni. Utilizarea intensivă a îngrăşămintelor, în special a azotului, a glifosatului şi metabolitului, are ca efect ajungerea acestora în sol şi ulterior în cursurile de apă, unde se transformă în compuşi periculoşi pentru orice este viu. În acelaşi timp, ca urmare a secetei tot mai frecvente din ultima decadă, salinitatea apei şi a solului a crescut, iar producţia agricolă este în scădere, ceea ce determină anual diminuarea producţiei de alimente la nivel mondial.

Una dintre soluţiile pentru susţinerea producţiei agricole şi, implicit, a economiei, este utilizarea sistemelor performante de filtrare şi tratare apei. O echipă de experţi din Japonia, Germania şi Statele Unite a dezvoltat un sistem studiat de 23 de ani, ce poate filtra apa la cel mai înalt standard şi apoi o poate activa, redându-i energia naturală la nivel molecular.

„Apa are un impact uriaş asupra organismelor şi este indispensabilă pentru creşterea şi evoluţia a tot ce e viu, fie că vorbim de oameni, animale sau plante. Când folosim apă de calitate, creăm condiţii unice pentru creşterea, dezvoltarea şi conservarea fructelor, legumelor şi cerealelor prin reducerea numărului de radicali liberi, una din cauzele deteriorării celulare a organismelor. Sistemul pe care l-am dezvoltat recirculă apa obişnuită printr-o coloană din oţel inoxidabil umplută cu un amestec de minereuri şi componente ceramice cu proprietăţi special concepute, care îmbogăţesc apa cu hidrogen. Când radicalii liberi reacţionează cu ionii de hidrogen obţinuţi prin tehnologia de conversie patentată de noi, aceştia devin radicali non-liberi inofensivi”, spune Vatche Keuftedjian, fondatorul sistemului PURSANOVA.

Prin utilizarea apei filtrate astfel, rezultatele obţinute de-a lungul timpului în agricultură sunt remarcabile: se elimină glifosatul din apa potabilă, un produs chimic potenţial carcinogen, retenţia de apă din plante creşte (evaporarea este cu 35% mai scăzută decât în cazul apei de la robinet), ajutând la păstrarea prospeţimii acestora, şi este îmbunătăţită calitatea şi cantitatea recoltării, în special la culturile de vinete, căpşuni, soia şi fasole.

S-a observat, de asemenea, încolţirea mai rapidă, creşterea bioactivităţii solului, etapa de înflorire este mai îndelungată, plantele absorb mai multă apă şi minerale, deşi cantitatea de fertilizator necesară este cu 50% mai mică. Totodată, se foloseşte cu 20-60% mai puţin ierbicid, cu un consum de apă mai scăzut cu 25%. Cu toate acestea, produsele cu care se stropesc frunzele sunt absorbite mai rapid, graţie circulaţiei activate la nivelul capilarelor plantei.

Acest sistem este prezent în 45 de ţări din lume, având peste 25.000 de utilizatori, din care 4.800 sunt fermieri, contribuind la o agricultură sustenabilă, cu eficientizarea costurilor prin automatizarea completă a proceselor. Începând cu anul acesta, este disponibil şi pe piaţa din România.

Am căutat peste tot în lume cea mai bună soluţie de filtrare şi tratare a apei şi suntem convinşi că acest prim pas în semnarea parteneriatului cu Pursanova va ajuta o ţară predominant agricolă precum România să performeze cu nişte costuri avantajoase,” spune Matei Ionescu, reprezentant Pursanova România.

Sistemul inovator de conversie a apei nu este utilizat doar în domeniul agricol, ci şi în sectorul comercial - hoteluri, restaurante şi cafenele - în producţia industrială, dar şi pentru uz casnic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Caius Iulius Caesar
20.09.2019, 16:39:52

O colectie de afirmatii care imbina armonios elucubratiile pseusdostiintifice cu reclama la o excrocherie comerciala patenta: pana si numele persoanei este o ciudatenie inexplicabila - Vatche Keuftedjian. Revenind la argumente sobre: "imbogatire cu hidrogen" (! :)) - apa in stare lichida se prezinta sub forma unui amestec de ioni de H+ si OH-. Cu ce...hidrogen...mai vine Pursanova asta ? Apoi, cum au masurat toate neroziile alea, citez "retenţia de apă din plante creşte (evaporarea este cu 35% mai scăzută decât în cazul apei de la robinet)", s.a.m.d Doamna Elena Deacu, va recomand cu caldura sa intrebati un inginer hidro sau de instalatii ce parere are inainte de a posta asemenea aberatii. Cu stima

+4 (4 voturi)
ana_
21.09.2019, 06:56:03

Comentariu considerat abuziv.

Un cititor
21.09.2019, 07:54:59

Nu consider rea aceasta inovatie. Dar, consider ca in Romania, apa pt. irigat, si repet strict pt irigat, nu este atat de poluata ca in alte regiuni ale lumii pt. a aplica ac. metoda de filtrare a apei pt irigat pe suprafete agricole intinse. Posibil ca pe suprafete mici sa fie nevoie de asa ceva. Ac. metoda ar ridica costurile de irigatie f f mult. Eu cred ca noi avem nevoie in primul rand de irigatii (de sisteme de irigatii), pe care nu le avem pt. intreaga suprafata arabila din sectorul agricol. Noua (in primul rand) asta ne lipseste. In Romania calitatea apei pt irigat nu consider ca se poate compara cu a altor tari unde poluarea apei este extrem de mare.

Modifică Setările