Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ 8 din 10 români cred că situaţia economică din România se va înrăutăţi

2
25 May 2020 17:49:52
Autor: Elena Deacu
Mulţi români sunt îngrijoraţi de tăierea salariului şi de scumpiri FOTO 123 RF
Mulţi români sunt îngrijoraţi de tăierea salariului şi de scumpiri FOTO 123 RF

Opt din zece respondenţi la un sondaj consideră că situaţia economică din România se va înrăutăţi, iar 6 din 10 consideră că situaţia actuală îi va afecta negativ.

Doar 3% dintre cei intervievaţi cred că situaţia economică se va îmbunătăţi considerabil.

De asemenea, aproape 4 din 10 respondenţi consideră că impactul economic cel mai puternic va avea loc în urmatoarele 4-5 luni.

Scumpirile şi tăierea salariului, principalele preocupări

Cei mai mulţi dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de creşterea preţului alimentelor (76%) şi de o posibilă scădere a salariului (52%), în timp ce 36% sunt preocupaţi de o posibilă pierdere a locului de muncă, iar 31% sunt îngrijoraţi de imposibilitatea achitării ratelor/chiriei.

Cei mai îngrijoraţi de posibila scădere a salariului sunt respondenţii cu studii superioare (60%) faţă de cei fără studii superioare dintre care doar 44% se tem de o posibilă scădere a salariului.

Referitor la temerea pierderii locului de muncă, bucureştenii spun că se tem într-o mai mare măsură (48%) faţă de media populaţiei (36%).

Totodată, 46% consideră că epidemia de COVID-19 va dura 2-3 luni, în timp ce doar 4% cred că epidemia va dura mai mult de un an în România.

Un procent semnificativ se declară optimişti (38%), iar 7% sunt mai degrabă pesimişti în ce priveşte capacitatea României de a depăşi criza generata de COVID-19.

Peste 50% dintre participanţii la studiu sunt de acord că instituţiile care au gestionat situaţia pandemiei într-un mod pozitiv în România sunt: poliţia, medicii şi supermarketurile, la polul opus aflându-se: populaţia în sine, Guvernul României şi instituţiile financiar-bancare (22%, respectiv 38%).

În contextul pandemiei, peste 70% dintre respondenţi nu se mai întâlnesc cu prietenii, nu mai fac plimbări şi nu mai iau masa în oraş. Cele mai mici schimbări se regăsesc în comportamentele privind: vorbitul la telefon (2%), urmărirea programelor TV (2%), convorbirile video cu prietenii (4%) şi ascultarea radioului (5%).

Pentru 37% dintre cei intervievaţi, viaţa profesionalǎ s-a desfăşurat ca de obicei, 34% au lucrat de acasǎ, 15% se aflau în şomaj tehnic, în timp ce 4% se aflau în concediu fǎrǎ platǎ.

Bucureştenii au avut în perioada de stare de urgenţă cel mai mare procent de lucrat de acasă (workfromhome 46%) şi cel mai mare procent de lucrat la birou prin rotaţie (21%) şi probabil asta i-a ajutat să aiba cel mai scăzut procent de şomaj tehnic (9%), în medie, faţă de total populaţie eşantion (15%).

Peste jumătate dintre respondenţi aveau deja planificată o vacanţă, însă aproape 2 din 3 dintre aceştia şi-au anulat vacanţa pentru 2020, în contextul pandemiei. Aproape jumatăte dintre cei care şi-au anulat vacanţa (46%) plănuiseră să meargă în străinătate.

Studiul Exact Business Solutions a fost realizat pe perioada stării de urgenţă, mai precis în luna aprilie 2020. Analiza calitativă a fost făcută pe comunicarea din mediul online şi social media, pe un eşantion de 1.118 respondenţi utilizatori de internet din mediul urban şi rural.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Vasile Naftuli
25.05.2020, 18:10:15

Nu se poate, guvernele noastre „democrate” și doldora de specialiști nu ne vor lăsa cu cu.u-n baltă.

Tomescu Tom
25.05.2020, 18:51:46

Perioadă mai potrivită pentru inițiat reformele care le așteptăm de 30 de ani nici că se poate .... Însă atâta timp cât " parlamentarii " noștri sunt ocupați doar cu bătăliile lor politice .. vom rata elegant și momentul acesta .... Binele lor este mult mai important decât binele pe termen lung al poporului român ..

+1 (1 vot)