SONDAJ Aşteptările analiştilor privind economia României s-au îmbunătăţit puternic în august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niciunul dintre analiştii consultaţi nu anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice în România şi Slovacia în următoarele şase luni
Niciunul dintre analiştii consultaţi nu anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice în România şi Slovacia în următoarele şase luni

Aşteptările analiştilor financiari privind evoluţia economiei României au înregistrat în august cea mai puternică îmbunătăţire în rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, iar România a ajuns astfel să aibă cele mai bune perspective din regiune, alături de Slovacia.

Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru următoarele şase luni a crescut în august cu 18 puncte, la 50 de puncte, nivel înregistrat şi de Slovacia, dar în urma unui avans mai lent, de 15,4 puncte, potrivit unui sondaj întocmit de Centrul pentru Cercetare Economică Europeană din Mannheim (ZEW), cu sprijinul grupului austriac Erste.

Niciunul dintre analiştii consultaţi nu anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice în România şi Slovacia în următoarele şase luni.

În rândul ţărilor cu cele mai bune perspective din regiune, România şi Slovacia sunt urmate de Cehia (41 de puncte) şi Austria (38,9 puncte).

Situaţia actuală a economiei României este, însă, percepută de cei mai mulţi dintre analiştii financiari ca fiind doar "acceptabilă". Astfel, indicele care evaluează starea economiei în prezent situează România pe poziţia a patra în regiune, cu 20 de puncte, în urma Cehiei (45,5), Poloniei (43,5) şi Slovaciei (27,3).

Pentru regiunea Europa Centrală şi de Est, în care este inclusă şi Turcia, analiştii consultaţi de ZEW şi Erste şi-au îmbunătăţit uşor aşteptările privind evoluţia în următoarele şase luni. Percepţia privind situaţia actuală s-a înrăutăţit în august, însă aproape 86% din cei consultaţi consideră că starea economiei regiunii este "acceptabilă".

Regiunea Europa Centrală şi de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

La sondaj, efectuat în intervalul 27 iulie - 10 august, au participat 48 de analişti, dintre care 6 din Turcia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite