SONDAJ GfK: Românii abia trăiesc de pe-o zi pe alta, dar se aşteaptă la creşterea veniturilor în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii se numără printre cei mai optimişti europeni
Românii se numără printre cei mai optimişti europeni

Veniturile românilor "sunt de regulă suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, astfel că dorinţa de a cheltui în România rămâne la un nivel scăzut". Însă populaţia este optimistă şi "se aşteaptă la creşterea veniturilor", relevă un sondaj realizat de compania de cecetare GfK.

Anul trecut, economia românească a înregistrat progrese. În al doilea trimestru al anului 2015, Produsul Intern Brut a înregistrat o valoare cu 3,3 procente mai mare faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Deşi previziunile economice în trimestrul al treilea au scăzut cu 2,8 puncte până la nivelul actual de 18,5 puncte, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut s-a înregistrat o creştere semnificativă de aproape 15 puncte, arată GfK într-un comunicat.

La noi creşte gradul de optimism

Creşterea economică are, de asemenea, un efect pozitiv asupra aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte veniturile. În luna septembrie, indicatorul corespunzător a crescut cu doar 2,8 puncte până la 21,3 puncte, comparativ cu luna iunie.

Cu toate acestea, în contextul comparaţiei cu aceeaşi lună a anului trecut, creşterea este relativ mare, şi anume de 16 puncte.

În ciuda acestui fapt, veniturile sunt de regulă suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi.

Pe cale de consecinţă, dorinţa de a cheltui în România rămâne la un nivel scăzut.

Cu -6,4 puncte, aceasta continuă să se situeze în intervalul negativ, deşi o creştere de 5,1 puncte a fost înregistrată în raport cu luna iunie, mai arată autorii sondajului.

Europenii sunt mai puţin optimişti

Evenimentele din Grecia, crizele şi războaiele din Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu şi problema refugiaţilor au afectat starea de spirit a consumatorilor din Europa în decursul celui de-al treilea trimestru.

Astfel că indicatorul privind climatul de consum EU28 a scăzut din luna iunie cu jumătate de punct, ajungând la 10,3 puncte.

Concluziile GfK Climatul de consum Europa sunt preluate dintr-un sondaj cu privire la consum realizat în numele Comisiei Europene în toate ţările Uniunii Europene.

Aproximativ 40.000 de persoane participă lunar la sondaj în cele 28 de ţări.

Acestea sunt reprezentative pentru populaţia adultă a Uniunii Europene, susţin autorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite