Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ Ce măsuri aşteaptă românii de la Guvern: Amânarea plăţii ratelor la bancă şi plata de către stat a unui procent din salariu

1
25 Mar 2020 17:30:12
Autor: Elena Deacu
Principala măsură pe care o doresc românii este amânarea ratelor la bănci
Principala măsură pe care o doresc românii este amânarea ratelor la bănci

Majoritatea covârşitoare a românilor susţine măsurile luate de autorităţile statului pentru a limita răspândirea noului virus şi a combate efectele negative asupra economiei. Întrebaţi ce măsuri aşteaptă de la Guvern, românii au menţionat amânarea plăţii ratelor la bancă şi plata de către stat a unui procent din salariu, arată un sondaj INSCOP.

Întrebaţi dacă economia României va fi sau nu afectată de epidemia de coronavirus, 91% dintre români au răspuns afirmativ, 5,2% negativ. 3,9% este procentul non-răspunsurilor.

În ceea ce priveşte modul în care ar trebui să ajute statul cetăţenii (angajaţii) afectaţi economic de epidemia de coronavirus, sondajul arată că 97,1% dintre respondenţi sunt de acord că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetăţenilor care au fost afectaţi din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus. Nu sunt de acord 1,5%, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%.

Întrebaţi care ar fi principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia statul pentru sprijinirea angajaţilor/ persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic, 44,3% dintre respondenţi au indicat amânarea plăţii ratelor la bancă,  43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiţia ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri şi 25,5% concediul plătit de stat. Au ales reducerea unor impozite 25% dintre respondenţi, 21,7% aplicarea unor scutiri de taxe şi 21,5% suportarea de către stat a plăţii unei părţi din contravaloarea facturilor la utilităţi pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus. 1% au indicat alte măsuri. 0,5% au ales varianta ”niciuna dintre măsurile indicate”. 2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Rugaţi să auto-evalueze cât de mare este riscul să contacteze personal coronavirus, 23% dintre respondenţi au declarat că au un risc mare, 28,4% moderat, 24,6% un risc mic şi 18,9% nu au niciun risc să se infecteze. 5,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgenţă pe teritoriul României pentru limitarea epidemiei de coronavirus. Doar 5,1% îşi exprimă dezacordul, în timp ce 0,9% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda revistei CAPITAL. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului fiind de 800 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,5%, la un grad de încredere de 95%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

psl-ul
25.03.2020, 17:37:56

guvernul face eforturi disperate pentru pt mentinerea salariilor nesimtite si pensiilor speciale din :armata, militie si securisto-SRI....tara se prabuseste economic iar guvernul refuza sa reduca cheltuielile nesimtite....in fapt e un furt , sau o infractiune gen primirea de foloase necuvenite.....parlamentul Romaniei (comunisti -psd si securisti PNL) in ultimii 30 de ani a reusit sa legalizeze hotia (pensiile speciale) anul acesta se vor cheltui cu pensiile speciale peste 9 miliard de EURO....guvernul Catu s-a imprumutat in ianuarie si februarie 5,7 miliarde EURO fara a construi un cm de autostrada sau a zugravi un hol de spital, (taind bugetul de la sanatate cu 23% nici nu putea fi vorba de zugravit).....acum BNR-ul cumpara titluri de stat pe care nimeni nu le vrea, in 3 luni rezerva valutara va ajunge 5 miliarde iar atunci leul are cale libera catre 6lei/EURO (probabil in 15 dec2020) pt ca BNR-ul nu va mai avea cum interveni......cei cu pensie speciala sunt salvatai, conform legii, ei nu pot pierde doar castiga pt ca pensiile lor se vor indexa cu inflataia, ori cat va fi leul/euro securisto-SRI-stii tot 5000 EURO vor avea pensie......de aceea bugetul securisto-SRI-ului trebuie majorat constant..... P.S. securisto-SRI-ul este singurul serviciu secret militarizat din NATO de aceea insista Orban pt pastrarea pensiilor militare....stie Petrov si Friz de ce.....de ce Orbane singurele pensii crescute de tine au fost cele ale armatei, militiei si SRIsto-securimii?