SONDAJ Românii sunt cei mai eurooptimişti din UE: 6 din 10 se consideră cetăţeni europeni şi apreciază valorile comunitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încrederea românilor în UE a crescut spectaculos în ultimii ani FOTO Tudor Iovu
Încrederea românilor în UE a crescut spectaculos în ultimii ani FOTO Tudor Iovu

Ataşamentul faţă de UE al românilor este cel mai ridicat din ţările membre, arată datele ultimului Eurobarometru, prezentate luni de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Potrivit sondajului, 58% dintre români se declară ataşaţi de Uniunea Europeană, procent ce ne situează peste media europeană de 45%, alături de ţări precum Franţa (51%), Germania (49%) şi Polonia (59%).

UE înseamnă pentru români libertatea de a călători — 53%, democraţie — 29% şi moneda euro — 25%.

Un procent de 53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul Uniunii, comparativ cu nivelul naţional, unde doar 25% dintre respondenţii români sunt mulţumiţi de modul de funcţionare a democraţiei în ţara proprie, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2013.

De asemenea, gradul de familiarizare cu instituţiile europene relevă că 91% dintre români au auzit de Parlamentul European, 84% de Comisia Europeană şi 80% de Banca Central Europeană.

Încredere tot mai mare în situaţia economiei

Evaluarea UE încadrează românii în rândul cetăţenilor eurooptimişti, 42% dintre ei considerând că situaţia economică a Uniunii se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în raportul naţional al ediţiei de toamnă 2014 a Eurobarometrului de opinie publică, realizat la cererea Comisiei Europene, în perioada 8-17 noiembrie anul trecut.

Românii sunt cel mai preocupaţi de situaţia economică — 29%, apoi de creşterea preţurilor, inflaţie şi şomaj — 17%, de pensii — 7%. Terorismul îi preocupă pe români în procent de 10%.

Potrivit datelor, românii apreciază pozitiv dreptul de a lucra în orice stat membru al UE — 84%, cu 10% peste media europeană, numai 6% dintre români considerând acest drept un lucru negativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite