SONDAJ: Un sfert dintre români sunt înglodaţi în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile curente, în timp ce aproape un sfert spun că au datorii, potrivit rezultatelor ultimului sondaj de stabilire a indicelui de încredere a populaţiei realizat de compania GfK. De atlfel, procentul datornicilor este cel mai mare din ultimii şapte ani.

Potrivit GfK, 88% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari, o treime dintre ei declarându-se optimişti.
În directă legătură cu situaţia financiară este şi încrederea în stabilitatea locului de muncă. În medie, în septembrie şi octombrie 2010, 83% anticipau o creştere a şomajului şi numai 5% erau optimişti în această privinţă. Dacă la acest capitol se observă o relativă stabilitate, în ceea ce priveşte inflaţia, atât cea trecută, cât şi cea viitoare, declaraţiile sunt cele mai pesimiste din ultimele 12 luni. Aproape 77% dintre români estimează o creştere a preţurilor în 2011, în vreme ce 83% au resimţit în ultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor. La polul opus, numărul optimiştilor s-a redus semnificativ, mai puţin de un român din zece speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă (0,6%).

Economisirea, pe cale de dispariţie

Perioada actuală nu pare a fi una favorabilă economisirii. Mai mult de 8 din 10 români spun că nu intenţionează să pună bani deoparte în următorul an. În acest context, nu surprinde faptul că, după doi ani de la declanşarea crizei economice, intenţiile de achiziţie a unui automobil sau a unei locuinţe scad şi ele de la un trimestrul la altul: 9%, respectiv 4%. Un procent ceva mai ridicat (15%) intenţionează totuşi să investească în îmbunătăţirea locuinţei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor noi obiecte sanitare.

Tot mai mulţi pesimişti

Dacă în iulie, cea mai “neagră” lună a anului din punct de vedere al încrederii în situaţia financiară a familiei lor, aproape trei sferturi dintre români considerau că aceasta este mai rea decât cu 12 luni în urmă, în primele două luni de toamnă au apărut semnele unei uşoare îmbunătăţiri – numai aproximativ 7 din 10 dintre cei chestionaţi manifestă acelaşi sentiment negativ.
Mai mult, în privinţa perspectivelor financiare, puţin peste jumătate dintre români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire. La acest capitol se remarcă o tendinţă pozitivă faţă de lunile iunie şi iulie când pesimismul românilor se afla la cote maxime, aproape două treimi declarând la acel moment că văd o înăsprire a acestei situaţii în următorul an. Numai 9% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi 33% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent.
Barometrul de Încredere a Consumatorului este un studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite