Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Spătaru: Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii de oferte înşelătoare

1
25 May 2022 14:16:03
Autor: Afrodita Cicovschi

La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat în data de 25 mai 2022 Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

„Actul normativ aprobat astăzi vine în completarea măsurilor adoptate deja, pentru a ne asigura că toţi consumatorii sunt protejaţi. Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înşelătoare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.
 
Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informaţiile pentru consumatori legate de reducerile de preţ.
 
Orice notificare de reducere a preţului trebuie să indice clar preţul aplicat anterior de comerciant. Preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.
 
De asemenea, sunt introduse opţiuni de reglementare la nivel naţional în ceea ce priveşte bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), reducerile de preţ continue şi bunurile care au fost prezente pe piaţă mai puţin de 30 de zile.
 
Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preţ, iar pentru produsele prezente pe piaţă mai puţin de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai mic preţ practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preţ. În plus, dacă reducerea de preţ este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, preţul anterior este considerat preţul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preţ.
 
Mai mult, au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informaţiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preţ.
 
Actul normativ introduce şi o serie de sancţiuni stabilite în funcţie de natura, gravitatea, amploarea şi durata încălcării.
 

HG-107 by Web Adevarul on Scribd

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

boubaltii 1
25.05.2022, 14:53:57

Spătaru: Trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate PRETURILE CORECTE SUNT ALEA DIN VEST SAU MAI MARI LA LEFURI ROMANESTI. SE PLANGEAU UCRAINIENII CA IN CLUJ SUNT PRETURI DE ELVETIA,.

Modifică Setările