Standard & Poor's ameninţă Japonia cu reducerea ratingului suveran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Standard and Poor's, agenţia americană de evaluare financiară, avertizează că este posibilă o reducere a ratingului suveran „AA-" al Japoniei, care se află oricum sub prognoză negativă, asta dacă perspectiva creşterii economice pe termen mediu se va înrăutăţi.

S&P a declarat că ratingul actual este susţinut de „o poziţie amplă a activelor deţinute în străinătate, de un sistem financiar relativ puternic şi de o economie diversificată". De asemenea, într-o declaraţie dată astăzi, S&P a subliniat rolul important al yenului ca valută de rezervă la nivel internaţional. Anul acesta agenţia S&P a redus ratingul mai multor ţări europene, inclusiv cel al Franţei şi al Italiei, iar anul trecut agenţia a redus ratingul Statelor Unite, dar şi al Japoniei.

Yoshihiko Noda, prim-ministrul Japoniei, se străduieşte să ţină sub control cea mai mare datorie publică a lumii în timp ce trebuie să stimuleze o economie care a fost lovită de cutremurul şi tsunami-ul de anul trecut şi care s-a contractat cu 2,3 procente în al patrulea trimestru. Yoshihiko Noda ia în considerare susţinerea unor noi legi prin care să crească taxele de vânzare pentru a pune ţara pe un picior financiar mai puternic.

Decizia S&P va fi amânată cel puţin până când se va vedea dacă legea taxei pe consum se va bucura de suportul parlamentului sau nu, a declarat Soichi Okuda, economist şef la institutul de cercetare Sumitomo Shoji din Tokyo.

Agenţia Moody's a redus ratingul Japoniei la „Aa3" pe 24 august anul trecut, motivând reducerea prin creşterea datoriei publice a Japoniei de la recesiunea globală din 2009 până în 2011. Fitch are de asemenea o perspectivă negativă asupra Japoniei.

Dobânzile obligaţiunilor

Până acum, reducerea ratingului suveran al Japoniei nu a condus la o scădere a preţului obligaţiunilor japoneze. Dobânda de referinţă pentru obligaţiunile cu data scadentă la zece ani a fost astăzi de 0,945 procente, a doua cea mai mică dobândă din lume după Elveţia.

În America, bonurile de trezorerie au oferit venituri de 9,8 procente în 2011, cel mai mult din ultimii trei ani, potrivit datelor primite de la banca americană Merril Lynch. Dobânda de referinţă la obligaţiunile pe zece ani ale Americii au fost de 2% la sfârşitul săptămânii trecute, faţă de recordul minim de 1,67% înregistrat pe 23 septembrie 2011 şi faţă de dobânda medie pe zece ani de 3,89 %.

Perspectiva negativă asupra economiei japoneze reprezintă mai mult de o treime sanşe ca ratingul ţării să fie retrogradat de S&P în decursul următorilor doi ani, a declarat astăzi în cadrul unei teleconferinţei,Takahira Ogawa, directorul departamentului de rating suveran din Singapore.

Datele unui raport primit astăzi arată un deficit comercial record înregistrat de Japonia în ianuarie ca urmare a importurilor sporite de combustibil din cauza închiderii centralei nucleare de la Fukushima după tsunamiul din martie anul trecut.

Standard and Poor‘s menţine ratingul Japoniei sub prognoză negativă încă din aprilie anul trecut, după ce îl redusese la AA- în ianurie 2011.

Citeşte şi: Japonia se trezește încet la realitatea riscului dat de imensa sa datorie publică

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite