Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul de ţară al României şi menţine perspectiva negativă

3
5 Jun 2020 23:33:09
Autor: Elena Deacu

Agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum si perspectiva negativă.

Decizia agenţiei de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar şi accesul flexibil al României la finanţare pe piaţa internă şi internaţională, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanţare a sectorului public pe termen scurt

"Anunţul Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Aşa cum am subliniat şi în trecut, agenţia consideră că situaţia gravă a finanţelor publice a fost cauzată de creşterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Evaluarea agenţiei subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanţelor publice. Nu în ultimul rând, agenţia de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o ţară din categoria pieţelor emergente, precum şi la erodarea sustenabilităţii finanţelor publice în România.

“În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice va continua demersurile de implementarea măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 şi a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României", a completat ministrul Finanţelor.

Agenţia consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătăţirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanţelor publice şi a poziţiei externe a României.

Totodată, Standard & Poors anticipează o revenire treptată a economiei începând de la mijlocul acestui an şi o reluare consistentă a creşterii PIB din 2021, în jur de 4%

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
6.06.2020, 09:02:42

Guvernarea PSD a fost o crimă economică și socială.

+1 (1 vot)
Conu Istrate
6.06.2020, 10:11:22

Crima continua in aceasta institutie batjocorita numita parlament. Nu-si mai merita majuscula, cel putin pana la urmatoarele alegeri.

Lucifer
6.06.2020, 10:16:54

Aşa a ales poporul. Era cât p'aci ca "aleşii poporului" să ne scoată din Europa şi să ne îndrepte spre Asia. Iar pericolul nu a fost încă înlăturat. Sufletul poporului este mai atras de Asia decât de Europa, poporul nu înţelege democraţia şi nici spiritul european. Mai bine zis, poporului îi place în Europa dar nu o înţelege şi nu o iubeşte.