Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Statul face cadou foştilor chiriaşi terenul aferent caselor naţionalizate de comunişti

2
29 Jun 2020 12:52:43
Autor: Afrodita Cicovschi

Statul face cadou foştilor chiriaşi terenul pe care se află casele naţionalizate de regimul comunist, în baza unei simple cereri, fără niciunfel de altă obligaţie, potrivit unei legi intrate luni în vigoare.

Începând de astăzi, chiriaşii care au cumpărat locuinţe în temeiul Legii nr. 112/1995 pot primi cadou de la stat şi terenul aferent, inclusiv curţile şi grădinile din jurul construcţiilor.
 
Este nevoie doar de o simplă cerere şi de dovada faptului că au devenit proprietarii locuinţei, terenul fiind în prezent în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale şi Comisiile judeţene de fond funciar vor emite titlul de proprietate în favoarea foştilor chiriaşi.
 
Acestea sunt prevederile Legii nr.87/2020 publicată în Monitorul oficial din 25 iunie şi intrată astăzi în vigoare.
 
„Iată cât de simplu va fi pentru unele persoane să obţină suprafeţe de teren cu o valoare considerabilă, ulterior vor putea chiar şi să construiască pe acele terenuri, în timp ce foştii proprietari poate încă mai sperau să obţină ceea ce nu se vânduse încă”, a informat Asociaţia pentru Proprietate privată.
 
Potrivit acesteia, numai la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti sunt încă nesoluţionate 21.219 dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001, dintr-un total de 43.252 dosare (potrivit informaţiilorpublicate pe site-ul acestei instituţii).
 
Cu alte cuvinte, în 18 ani doar jumătate (51%) dintre dosare au primit o dispoziţie de la această primărie, unele dintre ele ajungând în prezent la o altă coadă, la ANRP.
 
„Noua lege ar fi trebuit să impună o interdicţie de atribuire a terenului către fostul chiriaş dacă există notificări depuse în temeiul Legii nr. 10/2001, până la soluţionarea acestora. In legea nr. 18/1991 s-a păstrat doar referirea la cerererile formulate în temeiul legilor fondului funciar, terenurile respective să nu facă obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane - litera c) a rămas nemodificată de legea intrată astăzi în vigoare.
 
Nici măcar un preţ derizoriu, aşa cum a fost în cazul înstrăinării construcţiilor nu li se mai cere!
 
Dragi chiriaşi, faceţi cerere şi veţi primi şi terenul! Nu degeaba se spune că trăim în ţara chiriaşilor şi a debitorilor! (şi pentru aceştia din urmă statul încearcă să suspende toate popririle).
 
Sigur, vor apărea voci care ne vor corecta, cu o rigoare juridică impecabilă, spunând că legea nou apărută nu se adresează chiriaşilor ci împroprietăriţilor în temeiul Legii nr.112/1995.
 
Aşa este, proprietarii caselor naţionalizate şi-au văzut imobilele nu numai furate de statul comunist, dar şi vândute după 1995, iar acum observă, neputincioşi, cum terenurile lor sunt DĂRUITE celor care stau în prezent în aceste locuinţe! Pentru dosarele lor de despăgubiri fie nu a fost timp, fie calculele demonstrează că nu ar mai putea să cumpere ceva similar cu banii primiţi de la stat”, scrie asociaţia punctând că „asta înseamnă, în România, protecţia dreptului de proprietate!”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantine Constantine
29.06.2020, 14:04:02

Ha ha ha!! Pe cine pacaliti? Din cele peste 20000 dosare rezolvate jumatate dintre fostii chiriasi (care de fapt sint fostii proprietari ) au vindut deja cladirile, case , apartamente unor persoane care au intrat in posesie fie prin vinzare-cumparare dar mai ales prin cumpararea drepturilor litigioase, Exemplu , fratii Lincar care nu au putut sa convinga judecatorii ca proprietatile au fost ale lor drept pentru care au dost nevoiti sa vinda drepturile litigioase lui Konstanda care in viata lui nu a fost nici macar ruda de gradul 7 cu fostii proprietari.Dar magistratii au hotarit ca Kostanda intruneste toate conditiile si l-au facut proprietar.Asemenea hotii s-au petrecut cu miile iar actuala lege nu face decit sa usureze vanzarea acelor imobile pe care multi nu le achizitioneaza pentru ca nu sint proprietari si pe terenuri.Deci legea e data cu dedicatie. Cui? E treaba DNA sa afle. Daca nu este ocupat cu alte chestii. De 30 de ani statul isi apara protejatii furind cu legea in mina.

+2 (2 voturi)
MV R.
29.06.2020, 14:25:52

După ce s-au șmenozat zeci de mii de hectare de asemenea terenuri,acum se pune bomboana pe colivă! Nu,PCR nu a dispărut,doar s-a transformat în ceea ce vedem,de exemplu,azi ca majoritate în parlament!

+1 (1 vot)