Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Statul se împrumută şi în februarie de la populaţie. Care sunt dobânzile pentru 1, 3 sau 5 ani

4
5 Feb 2021 13:36:16
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că, începând de luni, 8 februarie, va emite trei noi titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 sau 5 ani.

Titlurile de stat Tezaur pot fi cumpărate şi în luna februarie
 
„Ministerul Finanţelor emite, începând de luni, 8 februarie 2021, 3 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi de 3%, 3,30% şi 3,45%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată”, a informat instituţia.
 
Titlurile de stat pot fi cumpărate:
o        Între 8-24 februarie de la unităţile Trezoreriei Statului;
o        Între 8-22 februarie prin Compania Naţională Poşta Română pentru mediul rural şi 8-23 februarie pentru mediul urban prin Compania Naţională Poşta Română.
 
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.
 
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.
 
Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere, iar în cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă calitatea.
 
Alternativa de economisire a Ministerului Finanţelor se bucură de un interes crescut al românilor, veniturile/câştigurile aferente fiind neimpozabile.
 
Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pe: www.mfinante.gov.ro (secţiunea Datorie publică), www.comunicatii.gov.ro, www.posta-romana.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

M Costi
5.02.2021, 17:46:24

Programul "Tezaur" nu-i cel de pe vremea lui Teodorovici ? Rusine PNL, te-ai luat dupa pesedisti.... !

0 (4 voturi)
Ionel Marcu
5.02.2021, 18:19:07

Orlando a dat mai mult, 5% pe cinci ani, că doar nu sunt banii lui și nu trebuie să-i dea el înapoi! Am făcut greșeala să cumpăr titluri Orlando de o sumă modică, nu se merită decât de la măcar un milion în sus (să zici că primești al 13 salariu). N-am atâta!

-1 (1 vot)
M Costi
5.02.2021, 18:29:49

@Ionel Marcu - Sa-ti fie rusine , te-ai lacomit si ai cazut in capcana lui Orlando , ai cumparat titluri pesediste ? Si te mai dai mare antipesedist , ipocritule..... !

+2 (2 voturi)
eu doar constat
5.02.2021, 18:41:15

Nu exista Stat, decat teoretic. In realitate exista institutii ale statului, care sunt in exercitiu. Deci, nu "Statul se împrumută şi în februarie de la populaţie", ci guvernul Catzu, care nu este in stare sa colecteze venituri suficiente pentru a "trai" ca guvern si apeleaza la imprumuturi din toate sferele posibile, inclusiv de la populatie. Cand guvernul Catzu nu va mai fi, nu Statul, in mod abstract, va trebui sa returneze imprumuturile luate acum de Catzu, ci guvernul care ii va urma. Cam ceva la fel cum a fost cu cele 20 de miliarde de Euro luate imprumut de guvernul Boc in 2010 de la FMI si BM, lasate guvernelor PSD, care i-au urmat, sa le plateasca. In realitate, toate aceste imprumuturi sunt platite tot de contribuabilii romani si nu din buzunarele, destul, sau chiar prea doldora ale guvernantilor, adica tot din taxele si impozitele prelevate de la populatie. E o metoda de a rostogoli niste datorii, facand mereu altele pentru plata celor dinnainte, metoda explicata cu cinism de un titan al jocurilor financiare dubioase, acel George Constantin Paunescu, lui Cornel Nistorescu, aratandu-i ca nu intelege nimic din finante-credit. Ceea ce, bag seama, ca Catzu nu numai ca intelege, dar merge pe calea batuta de GCP la nivel guvernamental.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările