Statul a împrumutat astăzi 2,14 miliarde de lei de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea băncilor pentru titlurile de stat a continuat să fie ridicată
Cererea băncilor pentru titlurile de stat a continuat să fie ridicată

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras astăzi 2,14 miliarde de lei prin certificate la un an şi obligaţiuni pe doi ani, la randamente în scădere, în condiţiile în care cererea a continuat să fie ridicată.

Prin titlurile la un an, Trezoreria a împrumutat 1,08 miliarde lei, la un randamnet de 6,06%, în scădere faţă de cel plătit la ultima licitaţie din 2012 pentru astfel de titluri, de 6,24%. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea a urcat la 1,7 miliarde lei.

La operaţiunea de vânzare de obligaţiuni pe doi ani, administratorii datoriei publice au atras 1,06 miliarde lei, la un randament mediu de 6,11%. În decembrie, Finanţele au plătit 6,44% pentru titlurile cu aceeaşi scadenţă. Băncile au subscris titluri de 1,5 miliarde lei, iar valoarea programată a fost de 800 milioane lei.

Cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Astfel, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sumă din care 4,6 miliarde lei doar în luna ianuarie.

Finanţele au împrumutat anul trecut 58,17 miliarde lei prin vânzare de titluri pe piaţa internă, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 763,3 milioane euro, în scădere faţă de suma împrumutată în anul precedent, de 1,4 miliarde euro.

În schimb, la aceste sume se adaugă împrumuturile de pe pieţele externe, emisiuni în valoare de 2,25 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro). Finanţările în valută au crescut cu 62% în acest an, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite