Statul îşi bate joc de ONG-urile care se bazează pe cei 2% din impozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul parcă pune beţe în roate organizaţiilor non-profit din România. După ce a lansat, cu întârziere, un nou formular prin care românii pot dona din impozitul pe profit către aceste formaţiuni, statul a şi scurtat perioada în care documentul poate fi depus.

Românii persoane fizice au posibilitatea, în fiecare an, să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit către orice organizaţie non-guvernamentală sau 3,5% către organizaţiile non-guvernamentale care oferă servicii sociale. De asemenea, firmele plătitoare de impozit pe venit cât şi cele plătitoare de impozit pe profit pot face sponsorizări deductibile în limita a 20% din impozit, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri către ONG-uri.

Anul acesta, însă, organizaţiile non-guvernamentale din România au fost afectate, în primul rând, de faptul că Formularul 230, prin care se face redirecţionarea banilor, a fost publicat foarte târziu, abia pe 10 ianuarie.

Formularul 230 poate fi descărcat de aici.

În al doilea rând, mulţi români nu au ştiut că trebuie să aştepte ca Fiscul să publice formularul valabil pentru anul 2019, astfel că au depus formularul valabil anul trecut. Drept urmare, toate formularele vechi vor fi anulate, iar oamenii ar trebui să depună documentul din nou, ceea ce este foarte puţin probabil să se întâmple.

În al treilea rând, ONG-urile au timp anul acesta să strângă formularele doar până pe 15 martie. Termenul a fost scurtat cu două luni faţă de anul trecut, când formularul se putea depune până pe 15 mai.  

Mai multe ONG-uri au anunţat deja că vor cere Ministerului de Finanţe şi ANAF prelungirea termenului de depunere a formularelor până pe data de 25 mai, ca în anii precedenţi, astfel încât organizaţiile să aibă timp suficient pentru desfăşurarea campaniilor.

Mai mult, Finanţele au promis de multe ori că vor creşte la 3,5% procentul din impozitul pe venit pentru toate ONG-urile, însă promisiunea nu s-a materializat încă.

Drept urmare, multe ONG-uri care trăiesc numai din aceşti bani, de multe ori organizaţii care se ocupă de copii sau bătrâni, sunt afectate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite