Statul mănâncă un sfert din porţia de carne a românilor, percepând TVA de 24%. Patronatele vor să taie această cotă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ce ştie românul că înseamnă TVA de 24% pentru carne şi pentru produsele din carne: statul mănâncă un sfert din porţia lui“, arată patronatele din industria alimentară, care au lansat, joi, campania „Taie TVA la carne”.

TVA redusă la carne şi la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii, încurajează producătorii autohtoni, creşte consumul, îmbunătăţeşte starea de sănătate a românilor“, arată coaliţia patronală care a declanşat campania.

Din această coalţie fac parte, pentru început, Pro Agro, Uniunea Crescătorilor de Păsări, Romalimenta şi Rompan

Iată ce, în opinia patronatelor, nu ştie românul:
•    Preţurile la carne şi la produsele din carne din România sunt printre cele mai mari din Europa.
•    Este „încurajat“ să cumpere produse mai ieftine, de provenienţă îndoielnică.
•    TVA nu este fixă! România are 3 cote de TVA: de 24%, de 9% şi de 5%. TVA în cotă redusă se aplică în domenii precum turismul şi editarea de cărţi, reviste şi manuale. Oare alimentaţia sănătoasă şi echilibrată nu este o prioritate?
•    Din septembrie 2013, TVA la pâine şi celelalte produse de panificaţie a fost redusă de la 24%, la 9%, deci se poate!
•    Ce ştie statul că înseamnă TVA de 24% pentru carne şi pentru produsele din carne: venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului.

Iată şi ce, în opinia patronatelor, nu ştie statul:
•    TVA de 24% încurajează şi îmbogăţeşte evazioniştii: statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne şi la produsele din carne.
•    Producătorii cinstiţi de carne şi de preparate din carne abia mai supravieţuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive şi producători-fantomă care nu au plătit şi nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. Cu alte cuvinte, statul pierde.
•    TVA de 24% forţează România să considere carnea şi produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puţin şi mai rar. În termeni economici: consum redus, fond redus de colectare a TVA. În termeni generali: statul pierde.
•    TVA de 24% îmbolnăveşte România! Un evazionist nu e doar evazionist, ci şi un pericol public. Nu numai că nu plăteşte niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate şi puse în frigiderul românilor. O populaţie sănătoasă înseamnă şi o populaţie activă. Altfel, Statul ne pierde.

O soluţie „firească şi civilizată”

România are şansa să ajungă, în sfârşit, la un nivel de trai comparabil cu cel din alte state ale Europei. Reducerea tva la carne şi la produsele din carne este o soluţie firească şi civilizată pe care confraţii noştri europeni au adoptat-o cu ani în urmă.
În schimb, România se numără printre ţările cu cea mai mare cotă de TVA la carne din Europa. Doar în Danemarca TVA este mai mare decât la noi, respectiv 25%.
Un venit mic, ca în ţara noastră, şi un TVA disproporţionat nu pot duce decât la o putere de cumpărare mică şi, deci, un nivel de trai scăzut.
Aşa cum era şi normal, marii procesatori din vestul ţării au început să cumpere carne de peste graniţă, pentru că este mai ieftină. Crescătorii din zonă, care sunt acum ameninţaţi de faliment, aşteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situaţiei
", argumentează organizaţiile iniţiatoare ale campaniei "Taie TVA la carne".

Evaziunea creşte odată cu TVA

O reducere a TVA pentru carne şi produsele din carne este şi o bună soluţie de luptă împotriva evaziunii fiscale, care în prezent depăşeşte 450 de milioane de euro.

După o privire de ansamblu asupra situaţiei din anii trecuţi, vedem că evaziunea fiscală este întotdeauna influenţată în mod direct de fluctuaţia taxelor. De fiecare dată când TVA-ul a fost mărit, a înflorit şi evaziunea pe această taxă.

În 1998, TVA creşte de la 18 la 22%, iar evaziunea pe TVA creşte de la 4,4 la sută din PIB la 8,9%.
În 2010, TVA creşte de la 19 la 24 % evaziunea creşte de la 8,0 la sută din PIB la 9,6 %.
În mod asemănător, atunci când valoarea TVA a fost redusă, s-a constatat o scădere a evaziunii fiscale.
În anul 2000, taxa pe valoarea adăugată a fost micşorată de la 22% la 19%.
Evaziunea pe această taxă a plonjat de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB
“, exemplifică patronatele.

Iniţiatorii au realizat şi un site special dedicat campaniei: taietva.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite