Statul nu mai are bani pentru stocurile de ţiţei şi produse petroliere. Contribuţia companiilor creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile petroliere vor plăti mai mult pentru constituirea stocurilor minime de ţiţei şi produse petroliere în 2010-2011, contribuţia companiilor la finanţarea stocurilor urmând să crească de la 50% la 70%, în timp ce statul va cheltui mai puţin, din cauza "resurselor bugetare insuficiente".

"În contextul actualei crize economico-financiare, şi având în vedere insuficienţa resurselor bugetare (...) pentru 2010-2011 nu poate fi asigurată finanţarea de la bugetul de stat a 50% din nivelul anual aprobat al stocurilor", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Finanţarea pentru asigurarea stocurilor este asigurată în prezent în proporţii egale de ANRS (Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale) şi companiile private care deţin depozite.

România s-a obligat în negocierile de aderare la Uniunea Europeană să constituie stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere în mod etapizat, în perioada 2002-2012. Această obligaţie revine tuturor statelor membre ale Uniunii.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei propune, la fel ca în 2009, ca aceste stocuri să poată fi constituite şi în alte state membre ale UE deoarece spaţiile de depozitare din România sunt insuficiente.

"Între timp, toate rafinăriile (din România - n.r.) au fost privatizate, iar noii propietari au închis o parte din capacităţile de depozitare, fie din raţiuni economice, fie pentru că nu respectau legislaţia de mediu armonizată cu cea europeană", se menţionează în nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ precizează că au fost depozitate la companii aproximativ 1,2 milioane de tone de produse petroliere, iar până la sfarşitul anului viitor se estimează că vor mai fi stocate alte 200.000-300.000 de tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite