Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Statul nu rezolvă criza forţei de muncă: proiectul privind aducerea muncitorilor străini a fost blocat

5
21 Jan 2022 10:37:10
Autor: Afrodita Cicovschi

Deficitul de forţă de muncă de care se plâng de ani buni angajatorii din diferite domenii de activitate este departe de a fi diminuat, până acum nefiind aprobat niciun contingent de muncitori străini, nici măcar egal cu cel de anul trecut.

Autoritpşile au aprobat pentru anul 2021 un contingent de 50.000 de muncitori străini, propunând dublarea numărului pentru acest an.

Proiectul de act normativ pentru 100.000 de muncitori străini nu a fost însă aprobat până acum, astfel încât Inspectoratul General pentru Imigrări nu poate elibera niciun fel de aviz de muncă, potrivit informaţiilor obţinute de Hotnews

„Până acum autorităţile încearcă să tempereze avântul de angajare şi să gestioneze numărul de dosare rămase din urmă. Pe tot parcursul anului trecut au fost depăşiţi de situaţie. Acum încearcă să se reaşeze, dar se duce 10% din durata anului”, a declarat Romulus Badea, vicepreşedinte al Patronatului importatorilor de forţă de muncă.

Teoretic, spune el, din numărul de dosare care poate fi procesat, e o lună în care n-au fost preluate dosare deloc sau nu au fost soluţionate.

Pe de altă parte, spune Badea, contingentul de anul trecut nu a fost epuizat, dar nici nu mai pot fi folosite cererile de anul trecut.
 
În plus, în luna ianuarie nu s-a emis niciun aviz nou de muncă pentru că nu există contingent.
 
„Cele care au fost soluţionate pozitiv anul trecut până la 31 decembrie sunt în faza de tipărire şi înmânare. Cele care nu au fost soluţionate până atunci şi care au ajuns la analiză sunt respinse acum, ori e notificat clientul să retragă dosarul”, a afirmat Romulus Badea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Vlad Vlad
21.01.2022, 10:58:53

Foarte bine. Sa creasca salariile oamenilor daca vor angajati

+3 (3 voturi)
kitty kat
21.01.2022, 11:10:24

Pe romani ii plåtiti in scarbå cu salariul minim pe economie, dar pe asiatici etc. ii miluiti cu 1000 euro. E corect?

+1 (1 vot)
Vlad Vlad
24.01.2022, 12:47:28

Care ca tot minim pe economie le da si lor. Doar ca pentru ei sunt multi bani

Vlad Vlad
24.01.2022, 12:55:54

Si asa isi acopera numarul de sclavi

Neamtul551
21.01.2022, 17:19:53

O măsură criminala si antinationala care trebuie blocata de tot ,mai nenorocitilor cum o sa creasca salariile daca voi aduceți muncitori ieftini si tineri din asia sau africa,apoi unde mai pot veni inapoi cei plecati afara,nenorocitii astia liberali au aprobat un numar mai mare de imigranți decat poate statul primi nu au cum sa prelucreze atata dosare ,o masura extrem de periculoasa dai seama aia care acum au 30 si ceva ani mai bine emigrează acum ca peste 15 ani cand vor fi in Romania vreo 2 milioane de imigranți din astia ieftini,patronii vor da afara pe romani si vor angaja asiatici ieftini,o sa zica ca romanii sunt batrani si scumpi va dati seama ca de criminala este aceasta masura care va duce pe termen mediu la discriminări fasciste si ilegale pe piata muncii in 20 de ani Romania va fi distrusa total,daca vor mai muncii max 3 milioane de romani in tara

+1 (1 vot)
Modifică Setările