Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Statul va plăti jumătate din chiria magazinelor din mall închise în starea de urgenţă

6
4 Dec 2020 15:54:09
Autor: Elena Deacu

Guvernul va acorda un ajutor de stat nerambursabil magazinelor din centrele comerciale care au fost închise pe durata stării de urgenţă, care le va permite să îşi achite jumătate din chiria pentru acea perioadă. Fiecare firmă poate primi cel mult 800.000 de euro.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului pus în dezbatere publică, „scopul schemei de ajutor de stat este de a reduce impactul negativ asupra operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor comerciale, prin acordarea de ajutor unic nerambursabil care acoperă o parte din costurile cu chiria aferentă perioadei în care activitatea respectivilor operatori economici a fost suspendată în cadrul spaţiilor închiriate”.

Ajutorul constă îmtr-un grant acordat de Guvern comercianţilor, egal cu jumătatea din valoarea chiriei pe care aceştia o datorează proprietarului spaţiului comercial, timp de trei luni.

Este vorba despre un „Ajutor de stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 - 15 iunie 2020. Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităţilor prevăzute în ordonanţa de urgenţă, fără a depăşi 800.000 euro/beneficiar”.

Granturile au ca sursă de finanţare fondurile naţionale nerambursabile şi va exista  o obligaţie de cofinanţare proprie a beneficiarilor în cadrul Programului, destinate întreprinderilor a căror activitate curentă a fost întreruptă prin ordonanţe militare.

Granturile se acordă pe bază de contract de finanţare încheiat cu respectarea prevederilor legale naţionale, întreprinderilor înfiinţate în baza prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, şi care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, condiţiile de eligibilitate prevăzute în schema de ajutor de stat, inclusiv cele impuse de legislaţia în domeniul ajutoarelor de stat.

Cererile de finanţare vor fi depuse prin intermediul unei aplicaţii informatice proiectate şi dezvoltate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Bugetul alocat pentru acordarea acestui sprijin este de 160.000.000 lei.  Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 3.000.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Lamuritorul
4.12.2020, 16:05:33

Sa-i mai aud pe pisdistii cu "ce-a facut guvernul pentru agentii economici?" ASTA CHIAR E TARE, SI SA NU UITAM DE SOMAJUL TEHNIC SI CELELALTE MASURI. De fapt, stiu ce-or sa zica pisdistii, noi dadeam 100%, ha, ha, ha

-10 (10 voturi)
Ţepeş
4.12.2020, 18:40:45

Lamuritorul HĂ HĂ HĂ "De fapt, stiu ce-or sa zica pisdistii ...". Sigur că știi, doar ești mama Omida. Da auzi, nu ne spui și nouă numerele câștigătoare la Loto din duminica alegerilor? Trebuie că le știi. Nu vrei să le spui? Bine, zgârcitule.

-6 (6 voturi)
Vasile Preda
4.12.2020, 16:15:23

Adică statutul ia banul de la Țața Mița, care vinde pe trotuarul de piață, de unde a fost aruncată a afară, și îl dă cu generozitate patronului de mall, unde o chirie ajunge la 5000-7000 de euro pentru un spațiu comercial. Dacă PSD-ul nu a putut să creeze un caracter precum Șică Mandolină, el a trebuit să fie inventat de PNL.

+2 (4 voturi)
Tomescu Tom
4.12.2020, 19:09:21

Până la urmă ...de ce doar chiria celor atârnați de mall-uri ... ??? Ceilalți .. " închiși " , plătitori de chirie ...sunt negri cumva ???? Marii proprietari .. au un lobby mai puternic ...? Sunt mai albi ?

+2 (2 voturi)
Lamuritorul
4.12.2020, 23:03:08

Fiindca mall-urile AU FOST INCHISE CEL MAI MULT TIMP.

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările