Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Statul va plăti subvenţii de mii de euro pentru cultivatorii de mirodenii

1
19 Apr 2021 12:34:59
Autor: Afrodita Cicovschi
Cimbru Foto Shutterstock
Cimbru Foto Shutterstock

Ministerul Agriculturii a iniţiat un proiect prion care prevede subvenţii considerabile pentru culturile de cimbru, busuioc, fenicul, muştar şi coriandru.

Agricultorii care vor cultiva cimbru şi busuioc vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 3.400 de euro/ha, respectiv 2.600 de euro/ha, printr-o schemă nouă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de plante aromatice, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De asemenea, vor fi sprijiniţi şi cei care cultivă fenicul, cu 200 euro/ha, muştar - 150 euro/ha şi coriandru - 100 euro/ha. În cazul culturilor de cimbru şi busuioc, suprafaţa cultivată trebuie să fie de minimum 0,5 ha.
 
Potrivit documentului, producţiile minime prevăzute pentru acordarea ajutorului de minimis sunt de 4.000 de kilograme de plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 1.000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânţă/ha pentru coriandru; 650 kg sămânţă/ha pentru fenicul; 950 kg sămânţă/ha pentru muştar.
 

Buget total de 6 milioane de lei

 
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de maximum 6 milioane de lei, echivalentul sumei de 1,23 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 
 
„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente. În situaţia în care după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis se constată depăşirea sumei maxime prevăzute (...), valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar se reduce proporţional în vederea încadrării în bugetul alocat”, se menţionează în proiectul MADR.
 
Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de plante aromatice, producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător valabil pana la 31 decembrie 2021 şi persoanelor fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi producătorilor agricoli persoane juridice.
 

Condiţii de eligibilitate

 
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de plante aromatice, beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în registrul unic de identificare (RIU); să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să depună cerere de înscriere în program; să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de coriandru, fenicul sau muştar sau o suprafaţă cumulată de minimum 0,5 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de busuioc sau cimbru; să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu plante aromatice, în anul 2021; să livreze producţiile de plante aromatice către unităţi de industrializare/procesare înregistrate pentru siguranţa alimentelor.
 
Beneficiarii trebuie să facă dovada valorificării producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare. Dovada valorificării producţiei de plante aromatice o constituie contractul de vânzare însoţit de factură sau fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol şi documentul de recepţie emis de unitatea procesatoare. În situaţia în care beneficiarul are şi calitatea de procesator, acesta face dovada procesării producţiei minime obţinute şi utilizate prin documente contabile interne.
 
Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute numai pentru o singură cultură dintre cele stabilite în proiect în anul 2021.
 
Valoarea sprijinului financiar se exprimă sub forma unei subvenţii şi se acordă beneficiarilor proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată, fiind exprimată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ADani
19.04.2021, 12:50:37

Alti bani dati moca! Se iau din banii celor care produc si muncesc si se dau celor care proit sa produca sau sa faca ceva! Se distorsioneaza complet piata si preturile iar tara devine mai saraca pt ca cel care e impozitat nu mai este la fele de productiv iar cel care primeste banii moca nu o sa-i foloseasca niciodata la fel cum ar folosii banii munciti de el! Asta e dirijismul economic, unde statul ia bani de la toti ca sa dea unora sa produca ce vor politicienii, nu ce vrea piata!

-4 (4 voturi)
Modifică Setările