Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Statul român vrea să împrumute în acest an cel puţin un miliard de euro de pe pieţele externe

3
5 Sep 2013 19:44:22
Autor: Adina Vlad
Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari FOTO Adevărul
Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari FOTO Adevărul

România intenţionează să vândă obligaţiuni pe piaţa externă pentru a doua oară în acest an, pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat ministrul pentru Buget Liviu Voinea, care anticipează că oferta va atrage cel puţin un miliard de euro, în monedă europeană, transmite Bloomberg.

Randamentul eurobondurilor României cu maturitate în 2019 a atins joi la Londra 4,16%, peste un minim record de 3,4% înregistrat în luna mai. 
 
„Vom realiza emisiunea în acest an pentru că face parte din strategia noastră multi-anuală, dar nu suntem presaţi să o facem astăzi sau mâine. Vom găsi cea mai bună fereastră de oportunitate“, a spus Voinea într-un interviu acordat în Polonia agenţiei Bloomberg.
 
Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, la un randament minim record de 4,5%. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a urcat joi cu 0,06 puncte procentuale, la 5,32%.
 
Guvernul va aştepta probabil să semneze al treilea acord cu FMI, pentru a creşte încrederea investitorilor, înainte de a face vânzarea de obligaţiuni, a spus Vlad Muscalu, economist şef la ING Bank România.
 
Voinea a declarat joi că board-ul FMI va discuta acordul preventiv destinat Romniei în ultimele 10 zile ale lunii septembrie. Împrumutul de 4 miliarde de euro va fi suportat în mod egal de FMI şi UE. Comisia Europeană va aproba probabil acordul pe doi ani pe 15 octombrie, în timpul întâlnirii Ecofin, a arătat ministrul.
 
Acordul de finanţare va fi al treilea consecutiv pentru România şi cel mai mic după 2009, când ţara a obţinut un împrumut de 20 de miliarde de euro.
 
"Aşteaptă probabil să semneze acordul preventiv cu FMI în speranţa unei reacţii favorabile a pieţei, dar cred că greşesc să mizeze pe asta. Ministerul a rămas în urmă cu programul emisiunilor pe piaţa locală, astfel că va fi dificil să evite această emisiune", a arătat Muscalu.
 
Până la sfârşitul lunii august, Ministerul de Finanţe a vândut pe piaţa locală obligaţiuni de 31 de miliarde de lei. În primele nouă luni, ar putea să fie atrase circa 35 de miliarde de lei, sub ţinta anuală de 49 de miliarde de lei prevăzută în strategie Ministerului de Finanţe pentru 2013, potrivit estimărilor ING.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Jupânu'
7.09.2013, 11:42:05

Ponto unde-i excedentul cu care te laudai si pe care l-a facut posibil Boc? Am sperat ca anul asta nu imprumutam mai mult de 250 mil. Asa te-ai laudat. Nenorocitule. Imprumuti bani pentru mita electorala ? Asa a ajuns Romania ?

Cristian Liviu
7.09.2013, 19:48:51

ponty si antonici ce faceti ,i-ar ne indatorati ? unde sunt cele 250000 de locuri de munca ca trecu un an ? Ziceati ca boc nu se price. voi ce faceti ?

ICH
10.09.2013, 20:35:08

Imprumuta baietii, platesc "prostii" ,mai vine si an electoral, nu se stie ce se poate intampla....profita baietii la maxim, eventual vin altii si li se sparg oalele in cap ... Welcome to Romania !!!

Modifică Setările