Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Statul suprataxează doar scumpirile producătorilor de gaze, nu şi ale celor de energie electrică sau furnizorilor

1
16 Sep 2021 09:32:46
Autor: Afrodita Cicovschi

Statul suprataxează doar scumpirile producătorilor de gaze, nu şi ale celor de energie electrică sau furnizorilor, precizează Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

Încă de acum 8 ani se suprataxează veniturile suplimentare obţinute din creşterea preţurilor producătorilor de gaze naturale care depşesc anumite limite prevazute de OUG 7/2013.
 
În momentul de faţă preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh, iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat! Astfel, în acest an, conform calculelor realizate de Asociaţia Energia Inteligentă 1 miliard de lei se vărsa la bugetul de stat, suplimentar faţă de dividendele companiilor producătoare de gaze (ROMGAZ, PETROM, AMROCO etc), datorită creşterii preţului la gaze.
 
Aceste venituri sunt în plus faţă de TVA-ul suplimentar care se va încasa ca urmare a creşterii facturilor la gaze(cca 0,8 miliarde de lei), de redevenţele suplimentare care se vor încasa la bugetul de stat (cca 2,5 miliarde de lei) etc.
 
„Întrebarea care se pune: De ce de 8 ani se aplică această supraimpozitare a creşterilor de preţ doar la producătorii de gaze? De ce nu se aplică şi furnizorilor de gaze? De ce nu se aplică producătorilor de energiei electrică, termică, celor care produc lemne de foc etc.? De ce nu se aplică furnizorilor de electricitate?”, se întreabă retoric preşedintele AEI Dumitru Chisăliţă.
 
Preţul mediu al gazelor naturale din producţia internă nu a depăşit preţul de  92 lei/MWh  în această vară şi sunt supraimpozitate (o creştere de 0,35% faţă de anul 2019).
 
Preţul gazelor marfă care se vând pe bursă (15.09.2021) a ajuns la 350 lei/MWh şi nu sunt supraimpozitate (o creştere de 233% faţă de anul 2019)!
 
Preţul mediu al lemnelor de foc au crescut cu cca. 300% faţă de anul 2019, preţul mediu al energiei electrice marfă a crescut cu cca. 106% faţă de anul 2019! Nici aceste ceşteri fabuloase de preţ nu se supraimpozitează. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zero
16.09.2021, 10:14:17

De ce numai producatorii de gaze? Pentru ca ei muncesc! In rest sunt numai si numai Baietii Nostri Destepti care trebuie ocrotiti,protejati si privilegiatri!

Modifică Setările