Statul vrea să cheltuie 2,4 miliarde de euro pentru digitalizarea serviciilor publice, în următorii 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Digitalizare FOTO Frames

Guvernul a elaborat o strategie prin care propune cheltuirea a circa 2,4 miliarde de euro pentru digitalizarea serviciilor publice, în următorul deceniu. Noua strategie vine în contextul în care au mai fost alocaţi bani şi în trecut pentru acest deziderat, dar fără rezultate concrete.

Problema pleacă de la insuficienta dezvoltare în România a serviciilor publice electronice. Statisticile oficiale arată că România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al disponibilităţii serviciilor publice realizate integral electronic şi pe ultimul loc din punct de vedere al disponibilităţii serviciilor publice electronice pentru întreprinderi.

Prin urmare, există numeroase efecte negative pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, precum accesul îngreunat la serviciile publice, care afectează în mod direct calitatea vieţii cetăţenilor, costuri administrative ridicate, expunerea la riscuri ridicate din punct de vedere calitativ a informaţiilor care circulă pe hârtie, satisfacţia scăzută a cetăţenilor faţă de serviciilor publice, ritmul lent de înfiinţare de noi companii sau atractivitatea investiţională scăzută faţă de România.

Astfel, Secretariatul General al Guvernului a lansat în consultare publică un amplu document de strategie, care are în vedere derularea de investiţii în digitalizare în următorii 10 ani.

Aşadar, va fi nevoie de un buget de aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru implementarea tuturor măsurilor şi acţiunilor strategice prevăzute în vederea atingerii obiectivului general de digitalizare a serviciilor publice din ţara noastră.

Strategia va avea o serie de obiective, printre care dezvoltarea serviciilor publice electronice aferente evenimentelor de viaţă care se adresează cetăţenilor şi mediului de afaceri până la finalul anului 2030 la gradul minim 4 de sofisticare digitală sau chiar gradul 5. De exemplu, eliberarea certificatelor de naştere să se realizeze automat de către instituţia sau autoritatea publică în baza notificărilor referitoare la naşterile înregistrate, transmise tot în mod digital de unităţile medicale către autorităţie sau instituţiile publice abilitate să elibereze certificate de naştere.

Un alt obiectiv specific este întărirea capacităţii instituţiilor şi autorităţilor publice de a funcţiona în mediu digital avansat şi de a furniza servicii publice electronice mature până la finalul anului 2030.

Un al treilea obiectiv îl reprezintă consolidarea competenţelor digitale generale ale angajaţilor administraţiei publice şi creşterea nivelurilor de motivare şi specializare a personalului IT din cadrul acesteia, continuu, până la finalul anului 2030.

Economii de 1,8 miliarde din reducerea birocraţiei

Strategia arată că, dacă digitalizarea este pusă în practică, ea ar putea genera economii de aproximativ 180 milioane de euro pe an pentru România, respectiv aproximativ 1,8 miliarde de euro într-un orizont de timp de 10 ani.

Birocraţia care ar putea fi eliminată prin demersuri de simplificare reprezintă aproximativ 2,2% din PIB-ul României, mai arată strategia, care citează o vastă cercetare care a măsurat în perioada 2011-2014 costurile administrative generate de întregul stoc legislativ impus mediului de afaceri.

Noua strategie vine însă după ce, în urmă cu zece ani, fosta guvernare PD-L elabora Strategia eRomânia, care trebuia să fie baza digitalizării serviciilor publice. Totuşi, în urma ei a fost realizat un singur proiect, inutilizabil, iar o serie de 43 de studii din cadrul acesteia care au costat 19 milioane lei au fost achiziţionate degeaba, potrivit unui audit efectuat de Curtea de Conturi asupra Ministerului Comunicaţiilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite