Statul vrea să devină acţionar inclusiv la firmele private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei, Gheorghe Şimon
Ministrul Economiei, Gheorghe Şimon

Statul ar vrea să poată cumpăra acţiuni atât la companii aflate în subordinea sau coordonarea sa, cât şi de la firme private, pentru a-şi întări poziţia de acţionar. Practic, o societate cu datorii la stat îşi poate majora capitalul prin emiterea unor noi acţiuni, pe care statul le preia fără să dea vreun ban, devenind astfel acţionar, uneori chiar acţionar majoritar.

Teoretic, acest lucru nu reprezintă o măsură de naţionalizare, ci mai degrabă un ajutor de stat mascat, consideră specialiştii.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Lege  privind administrarea şi valorificarea participaţiilor statului prin care reglementează posibilitatea ca statul să poată cumpăra acţiuni de la firme de stat sau private, pentru a-şi întări poziţia de acţionar. „Statul, prin intermediul instituţiilor publice implicate, poate cumpăra acţiuni, inclusiv prin mecanisme ale pieţelor de capital, la operatorii economici de stat sau privaţi”, se arată în  proiectul de act normativ. 

Legislaţia în vigoare nu permite statului român să achiziţioneze acţiuni la societăţi. “În aceste condiţii, este necesară constituirea cadrului legal care să permită şi să stabilească acest mecanism, având în vedere faptul că, statul trebuie să acţioneze în interes public, spre beneficiul tuturor cetăţenilor săi. Prezenţa statului ca acţionar trebuie văzută ca având o motivaţie mult mai largă decât cea a unui investitor privat, pornind de la nevoile pe care statul trebuie să le acopere, atât de natură economică, cât şi socială", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Ca atare, Ministerul Economiei a alocat un întreg Capitol (capitolul V) măsurilor privind consolidarea poziţiei de acţionar a statului. Articolul 42 al acestui capitol prevede însă că “în vederea consolidării poziţiei sale de acţionar, statul, prin intermediul instituţiilor publice implicate, poate cumpăra acţiuni, inclusiv prin mecanisme ale pieţelor de capital, la operatorii economici de stat sau privaţi”.

Specialiştii spun că, în principiu, nu ar fi vorba despre o “naţionalizare”

Specialiştii CITR Group au explicat pentru Adevărul că achiziţia, de către stat, de acţiuni la o societate “nu reprezintă în principiu o măsură de naţionalizare, fiindcă operaţiunea nu ar trebui să vizeze acapararea unor acţiuni deţinute de terţi şi exproprierea lor către Stat”.

„Provocarea fundamentală a Statului este că multe societăţi comerciale, la care acesta este acţionar, au datorii mari către instituţiile sale. Ca să rezolve provocarea, Statul le şterge prin conversia datoriilor în acţiuni la acea societate. Concret, societatea îşi face o majorare de capital social, aşadar emite acţiuni noi în plus contra unui preţ. Statul cumpără aceste acţiuni, dar nu plăteşte nici un preţ, ci compensează cu datoriile pe care societatea le are faţă de stat. Practic, este o ştergere de datorii mascată: avantaj competiţional în piaţa liberă, ce este calificat ca fiind ajutor de stat. Însă acest procedeu e interzis de art.107 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, au explicat specialiştii CITR Group.

În principal, ajutorul de stat se referă la momentul în care Statul, prin instituţiile sale, ia o măsură prin care conferă un avantaj economic unei societăţi, au precizat experţii.

Potrivit acestora, ajutorul de stat “este interzis, fiindcă economia UE se bazează pe capitalism, aşadar pe piaţă liberă, în care toate societăţile au condiţii egale de desfăşurare a activităţii, unele nefiind avantajate faţă de altele”. „Ajutorul de stat înseamnă tocmai acest avantaj oferit de stat”, subliniază experţii.

Amenzi de până la 100.000 lei 

Administratorii societăţii sunt obligaţi să solicite înregistrarea majorării capitalului social la ONRC în termen de 90 de zile de la data emiterii certificatului. În caz contrar, administratorii sau membrii directoratului societăţii riscă amenzi de până la 100.000 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite