Statul vrea să permită şi companiilor cu datorii să participe la licitaţiile pentru achiziţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avut o nouă conferinţă pe tema achiziţiilor publice, nu pe cea a pensiilor private aşa cum ar fi fost de aşteptat. Oficialul a spus miercuri seara că, la procedurile de achiziţii publice vor putea participa şi firmele cu datorii de până în 10.000 lei.

Companiile cu datorii la stat de până la 10.000 lei vor putea participa la licitaţii pentru achiziţii publice, potrivit Ordonanţei de Urgenţă referitoare la achiziţii publice care prevede creşterea limitei datoriei operatorilor economici sub care este permisă participarea la licitaţie de la 4.000 lei la 10.000 lei.

"Au fost situaţii când companii, mai ales cele româneşti, din motive de restanţe sau obligaţii fiscale neonorate faţă de stat nu puteau să participe la licitaţii. Am ridicat plafonul pentru a permite şi acelor companii cu astfel de obligaţii fiscale neonorate să poată participa la achiziţii publice", a explicat miercuri seară ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, pentru procedurile cu valori sub pragurile din directivele europene se va folosi criteriul "cel mai scăzut preţ".

"Pentru achiziţia de produse şi servicii de peste 648.288 lei şi lucrări de peste 24.977 milioane lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate preţ şi cel mai bun raport calitate cost. Sub aceste plafoane se poate merge şi pe preţul cel mai scăzut", a explicat Teodorovici.

O altă modificare vizează dreptul autorităţii contractante de a putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie, în situaţii de urgenţă precum calamităţi naturale.

Alte modificări, unele dintre ele anunţate încă din conferinţa de săptămâna trecută, privesc eliminarea comunicării rezultatelor parţiale pentru a se reduce astfel numărul contestaţiilor care pot bloca începerea derulării contractului şi pentru a scurta timpul pentru atribuirea contractului de achiziţie.

Pe de altă parte, pentru descurajarea contestaţiilor nejustificate, autorităţile vor introduce o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei pentru depunerea contestaţiilor la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). De asemenea, va fi aplicată o taxă pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel, în cuantum valoric de 2% din valoarea estimată a contractului, pentru valori până în 100 de milioane de lei, şi de două milioane de lei plus 1% din ce depăşeşte 100 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite