Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Stelian Ion, despre pensile speciale din Justiţie: Nu este posibilă eliminarea lor. Se doreşte un nivel cât mai aproape de salariu

33
11 May 2021 16:33:04
Autor: Melania Agiu
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, marţi, că nu este posibil ca pensiile de serviciu să fie eliminate, dar se doreşte să se ajungă la un nivel „echilibrat, cât mai aproape de salariu”.

„Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil. 
 
Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale", a declarat Stelian Ion, la finalul convorbirilor avute cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe tema recalculării pensiilor speciale din Justiţie, potrivit Agerpres.
 
La rondul său, Turcan a transmis că reprezentanţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi cei ai Ministerului Justiţiei nu vor face publice variantele intermediare ale discuţiilor privind reforma sistemului de pensii speciale din Justiţie.
 
„În interiorul unui grup de lucru vom face proiecţii, calcule, vom pune cifrele în analiză, iar la final va rezulta o variantă finală. Cert este că am găsit deschidere şi avem un punct de vedere care pleacă din sistem, astfel încât în momentul în care vom veni cu o nouă variantă de sistem de pensii speciale cei care sunt beneficiari să aibă cunoştinţă de aceste propuneri şi în acelaşi timp şi toleranţă faţă de propunerile cu care vom veni. 
 
Am agreat împreună cu ei să nu discutăm public variantele pe care le-am agreat astăzi şi să venim la final cu varianta finală, cu propunerea finală, întrucât CSM este o structură colegială, presupune avansarea unor negocieri şi discuţii în interiorul CSM", a afirmat Raluca Turcan 
 
Ministrul Muncii a menţionat că există un sentiment de îngrijorare în rândul sistemelor beneficiare de pensii speciale în ceea ce priveşte recalcularea pensiilor.
 
„De asemenea, existând să spunem şi un sentiment de îngrijorare în rândul sistemelor beneficiare de pensii speciale este firesc ca lor să le fie prezentată varianta finală şi nu variante intermediare, întrucât legislaţia nu se face la televizor sau în presă, o pregătim aici şi comunicăm împreună cu ei. (...) 
 
Am agreat astăzi un lucru împreună şi cu ministrul Justiţiei, şi anume în momentul în care vorbim de recalculare a pensiilor, această recalculare se realizează asupra tuturor pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul judiciar, fie că vorbim de celelalte pensii. (...) În rest, detalii legate de ce valoare a veniturilor sau care este perioada de referinţă, aspectele acestea ţin de discuţiile interne", a precizat Raluca Turcan.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

ion carutasul
11.05.2021, 16:38:26

Un gainar liberal nici nu putea afirma decat ca este alaturi de hoție si hoți !

-3 (21 voturi)
Zürich
11.05.2021, 16:54:59

Clar ca nu se pot elimina :-) dar nu va opreste nimeni sa le faceti 10 lei

-3 (19 voturi)
Mihai Popescu
11.05.2021, 16:41:00

Cum bre nu este posibil eliminarea unui furt din munca cetatenilor ? Adica au fost infiintate prin anii 2.000 si a fost "corect" si acum daca le desfiintam si introducem pensiile strict dupa contributivitate nu este corect ? Nea Steliane, gindesti la fel ca un mafiot. La fel cum sunt cam toti din conducerea tarii si din justitie.

+14 (14 voturi)
A.G.
11.05.2021, 16:46:37

Legea nr.XXX din zz.ll.2021. Art.unic Se abroga legea" pensiilor speciale" si a tuturor actelor conexe. semneaza Bula Strula Drula Cum dreacu nu se poate?

+7 (9 voturi)
imacandi
11.05.2021, 16:55:43

alo,alo...unde e Rares Bogdan?puneti-l pe individ sa ne explice iesirile sale paranoice despre cum elimina el pensiile speciale.Cu alte cuvinte ne-ati mintit cu toti idoar pentru a ajunge la guvermnare si acum gata,nu mai puteti schimba nimic. Incercati sa fortati schimbarea Constitutiei daca altfel nu putem elimina pensiile speciale.DACA s-a putut organiza referendum pe tema familiei traditionale(de parca ii durea pe romani in cot de cine cu cine se imperecheaza) cu siguranta vor ieis romanii in nr foarte mare pentru schimbarea Constitutiei astfel incat sa nu mai fie protejate pensiile speciel. Dar eu cred ca mintiti si sitii de ce,daca vreti sa le scadeti,aveti varianta impozitarii TUTUROR pensiilor peste un anumit nivel.Impozitarea o poate hotara Parlamentul,adica reprezentanti cetatenilor.Sau poate ca nu va doriti ?

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările