Strictul necesar se va scumpi cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii chestionaţi de „Adevărul“ cred că în acest an preţurile alimentelor şi costurile de întreţinere a locuinţei vor avea cele mai mari creşteri. Există prea puţine motive pentru ca inflaţia să scadă în acest an, iar problemele structurale din economie se vor reflecta în creşterea preţurilor, consideră analiştii.

Banca Naţională va rata şi în acest an ţinta de inflaţie (3% +/- un punct procentual), dar nu din cauza politicilor monetare, ci pentru că în sectoare-cheie ale economiei au întârziat reformele structurale. Alimentele se vor scumpi din cauză că agricultura este în continuare meteodependentă, iar utilităţile vor avea preţuri mai ridicate pentru că în sectorul energetic încă mai există monopoluri, consideră economiştii chestionaţi de „Adevărul" în legătură cu evoluţia inflaţiei din acest an.

„Puţină inflaţie nu strică"

„Inflaţia este de natură structurală, nu monetară. Alimentele nu se scumpesc pentru că am tipărit prea mulţi bani, ci pentru că agricultura dă randamente foarte slabe, iar Guvernul a mărit TVA", ne-a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). El a remarcat că „există o inflaţie calculată pe baza coşului de consum, dar şi una a principalelor active din economie - preţurile acestora din urmă au crescut foarte mult în perioada în care la nivelul coşului de consum aveam scăderi ale inflaţiei, şi efectele acestui fenomen sunt vizibile acum".

Pentru ca economia să se mai destindă „e nevoie de puţină inflaţie", ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu, arătând că „Banca Naţională ar putea folosi acest instrument (inflaţia - n.n.) pentru a mai relaxa tensiunile, în special pe acelea care apasă pe buget". În opinia analistului, „dezechilibrele vin din consumul fără producţie şi din creditele de consum date - şi luate - fără acoperire, iar inflaţia este doar un efect al acestora. Faptul că FMI ne pune la plată acum pe toţi, nu doar pe cei vinovaţi (care au dat, respectiv au luat credite fără acoperire) este incorect".

Ce produse s-ar putea scumpi cel mai mult în acest an? Ilie Şerbănescu crede că articolele şi serviciile furnizate de monopoluri au această tendinţă, în special energia, gazele, carburanţii, apa şi celelalte utilităţi. Cât despre ieftiniri, produsele care nu sunt strict necesare, ca şi cele care s-au scumpit excesiv de mult în anii anteriori, dar şi cele de calitate mai proastă ar putea avea preţuri în uşoară scădere în 2011.

Alimentele esenţiale devin un lux

„Scumpirea alimentelor este toxică nu doar pentru că puterea de cumpărare a populaţiei este tot mai redusă, ci şi pentru că oamenii cu venituri mici sunt nevoiţi să renunţe la alimentele esenţiale în favoarea celor de calitate nutritivă mai joasă", ne-a declarat Mircea Coşea, profesor de economie. El se aşteaptă ca utilităţile să se scumpească „în mod sigur", ca şi alimentele de bază, inclusiv din cauza presiunilor mediatice ale producătorilor. „Strictul necesar alimentar va avea o tendinţă de creştere a preţurilor, accentuată prin deteriorarea calitativă a structurii meniului zilnic".

Per ansamblu, în opinia economistului, „nu sunt motive să scadă inflaţia în următoarele trei-şase luni, câtă vreme efectele majorării TVA vor mai persista în piaţă". În fine, „puterea de cumpărare a populaţiei e în scădere continuă, astfel că măsurile de macrostabilizare impuse de FMI şi împrumuturile masive luate de la finanţatorii internaţionali nu folosesc la nimic, pentru că între preţuri şi venituri nu avem un echilibru", a conchis Mircea Coşea. Conducerea BNR va prezenta astăzi un nou raport asupra inflaţiei.

"Scumpirea alimentelor este toxică pentru că oamenii cu venituri mici sunt nevoiţi să renunţe la alimentele esenţiale în favoarea celor de calitate nutritivă mai joasă.''

Mircea Coşea profesor de economie

Comerţul a scăzut cu 5,6%  în primul trimestru

Una dintre cele mai importante componente ale Produsului Intern Brut - comerţul - a scăzut, per ansamblu, cu peste 5%, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut, în primul trimestru faţă de ianuarie-martie 2010, cu peste 10%, cele de carburanţi cu până la 6%, iar cele de produse nealimentare cu până la 2,4%, astfel că volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul s-a redus în perioada analizată cu circa 5,6%. În martie, faţă de luna anterioară, afacerile din comerţul cu amănuntul au urcat cu 18,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite