Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Aproape jumătate din români nu merg în vacanţă anul acesta

1
29 Jul 2020 13:17:18
Autor: Elena Deacu
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Cum se raportează românii la concediu pe timp de pandemie? Aproape jumătate din respondenţii la un studiu realizat de OLX afirmă că nu vor merge în nicio vacanţă anul acesta, 38% din respondenţi plănuiesc cel puţin un concediu, în timp ce 17% nu au luat încă o decizie.

Întrebaţi de ce aleg să nu călătorească anul acesta, 44% dintre respondenţi au spus că nu se simt în siguranţă din cauza pandemiei, 32% au invocat motivele financiare, iar 20% au declarat că le este teamă că pandemia ar putea cauza anularea planurilor şi că s-ar putea confrunta cu zboruri anulate sau graniţe închise.

Unde vor merge în concediu

Dintre cei care plănuiesc să călătorească anul acesta, 47% spun că vor merge în două sau trei concedii, 42% aleg să meargă într-o singură vacanţă, 7% spun că vor merge în peste cinci locuri, în timp ce 4% au ales varianta cu patru sau cinci călătorii.

Întrebaţi unde vor călători anul acesta, cei mai mulţi dintre respondenţi aleg să meargă în ţară şi au amintit - in ordinea preferinţelor - muntele, apoi marea. În acelaşi timp, respondenţii au mai ales următoarele posibile destinaţii, în ordinea preferinţelor: ţările din apropierea României, urmate de alte locuri din Europa. Cea mai nepopulară variantă a fost cea în care vacanţa ar fi pe un alt continent.

Cei mai mulţi dintre cei care vor merge în concediu anul acesta plănuiesc să meargă în grupuri de maxim cinci persoane, urmaţi de cei care vor merge în doi. O mică parte a spus că va merge în grupuri de până la zece persoane, urmată de cei care aleg să meargă singuri în vacanţă. Cea mai nepopulară variantă a fost deplasarea într-un grup de peste zece persoane.

Spre ce tipuri de cazare se orientează

Întrebaţi spre ce tipuri de cazare s-ar orienta, românii au putut să aleagă răspunsuri multiple,  o parte dintre ei mergând în mai multe concedii.  Cei mai mulţi dintre românii care au participat la realizarea studiului au ales următoarele variante, în ordinea preferinţelor:

 1. cazarea într-o pensiune (39%)
 2. cazarea într-un hotel mare cu posibilitatea de a beneficia de un pachet all inclusive (29%)
 3. închirierea unui apartament în regim hotelier (27%)
 4. cazarea într-un hotel mediu sau mic (25%)
 5. închirierea unor căsuţe sau cabane de lemn (23%)
 6. statul la cort (12%)
 7. varianta unei rulote sau a unui camper van (7%)

Cei mai mulţi dintre români nu ştiu sau nu s-au hotărât încă în ce lună vor pleca în concediu (29%). 20% dintre respondenţi vor pleca în luna august, în timp ce alţi 19% au ales luna aceasta (iulie). Alţi 13% spun că vor pleca abia anul viitor.

Întrebaţi când estimează că vor pleca în concediu în afara ţării, cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că nu s-au hotărât încă. În acelaşi timp, 18% spun că vor pleca anul viitor, urmaţi de 9% care vor pleca în august şi 8% care au ales luna curentă (iulie).

Ce măsuri de siguranţă au în vedere

Românii care vor merge în concediu anul acesta au avut varianta de a alege răspunsuri multiple şi au declarat că plănuiesc să ia următoarele măsuri de siguranţă, în această ordine:

 1. Purtarea măştii de protecţie în interior (75%)
 2. Folosirea consecventă a dezinfectantului  (56%)
 3. Practicarea distanţării sociale (52%)
 4. Evitarea călătoriilor în grupuri mari (48%)
 5. Purtarea măştii de protecţie în spaţiile aglomerate din exterior (44%)
 6. Evitarea destinaţiilor populare (42%)
 7. Purtarea mănuşilor de protecţie (12%)
 8. Fără măsuri de siguranţă (6%)

Cei mai mulţi dintre români spun că vor avea disponibil un buget între 1.001 şi 2.000 de lei pentru vacanţă, urmaţi de cei care vor aloca de la 2.001 până la 3.000 de lei.

Cum se raportează românii la cazări şi mijloacele de transport în contextul pandemiei

Atunci când vine vorba de cele mai sigure mijloace de transport, românii au amintit - în ordinea preferinţelor - maşina personală şi rulota sau camper vanul. La polul opus, autocarul, trenul şi avionul au fost catalogate ca fiind mai nesigure. Întrebaţi când vor călători prima dată cu avionul, 51% dintre respondenţi spun că nu ştiu sau că nu s-au hotărât încă, 22% preconizează că anul viitor, iar 7% - abia peste doi ani.

Întrebaţi care sunt cele mai sigure cazări în timpul pandemiei, respondenţii studiului au amintit rulota şi camper vanul, urmate de cabanele sau căsuţele din lemn şi apartamentele închiriate în regim hotelier, în această ordine. Hotelurile, indiferent de mărimea lor, sunt considerate a fi cele mai nesigure.

„Ştim si simţim cu toţii că vara aceasta o sa fie diferită faţă de cele de până acum, iar asta ne-a făcut curioşi să aflăm cum văd românii concediul pe timp de pandemie şi ce planuri de vacanţă îşi fac pentru restul anului. Nu este o surpriză faptul că românii se orientează anul acesta mai mult spre concediile din ţară şi că se întrevede un interes crescut pentru pensiuni, apartamente în regim hotelier şi alte tipuri de cazări mai mici în detrimentul hotelurilor. Indiferent de preferinţe şi nevoi, secţiunea OLX Cazare-Turism vine în ajutorul utilizatorilor cu o varietate de oferte de apartamente de închiriat, vile şi pensiuni şi nu numai, pentru a avea un concediu liniştit şi în siguranţă”, a declarat Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX Group.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

imsi imsi
29.07.2020, 14:57:48

Multumim PNL si USR aia 32% care stau acasa din motive financiare +aia 44% care nu se simt in siguranta !

+1 (1 vot)
Modifică Setările