STUDIU Coface: Insolvenţele au început să scadă în România şi Serbia, dar cresc în Slovenia şi Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea economică îmbunătăţită a regiunii Europa Centrală şi de Est (CEE) din 2014 a avut drept rezultat stabilizarea insolvenţelor companiilor, cu o scădere minoră de -0,5% a mediei regionale. Insolvenţele au crescut în Slovenia şi Ungaria, în timp ce Serbia şi Romania se bucură de o scădere a acestora, arată, într-un studiu, compania de evaluare.

Coface prognozează că insolvenţele vor scădea cu 6% in 2015.

2014, un an al îmbunătăţirilor

„Companiile din regiunea CEE au experimentat perioade turbulete în ultimii ani. Economiile s-au confruntat cu scăderea consumului privat din cauza creşterii şomajului şi a procesului în curs de reducere a gradului de îndatorare. Ele au fost, de asemenea, afectate de dubla recesiune a principalului partener comercial, Zona Euro“, arată Coface.

Potrivit acesteia, 2014 a fost un an al îmbunătăţirilor pentru majoritatea economiilor CEE.

Cererea internă, motorul creşterii economice

Ritmul mediu al creşterii PIB a crescut de la 1,3% în 2013 la 2,5% în 2014.

Motorul creşterii economice a fost alimentat de cererea internă. Acest lucru este în mod special vizibil în cazul consumului casnic, care beneficiază de rate de şomaj mai scăzute, salarii în creştere şi o încredere sporită a consumatorului.

Inflaţia scăzută sau chiar deflaţia a atins multe economii din regiune. Acest lucru a fost mai ales cauzat de factori externi, cum ar fi preţurile mai mici ale mărfurilor.

Perspectivele economice îmbunătăţite au dus la o stabilizare a numărului de insolvente, cu o scădere modestă de -0,5% în 2014 (comparativ cu +7% în 2013).

Revenirea durează mai mult

„În ciuda unei creşteri minore, există încă un număr considerabil de insolvenţe, peste 65.000 de companii fiind declarate insolvente anul trecut.
Îmbunătăţirea consumului intern nu a fost un factor suficient de puternic pentru a readuce insolvenţele la nivelurile lor de dinainte de criză.
Cu o creştere PIB prognozată la 2,7%, suntem încrezători că tendinţa în scădere a insolvenţelor va continua.
Cu toate acestea, va mai dura un timp până când companiile vor profita pe deplin de redresarea economică.
Revenirea în urma scăderii durează mult mai mult decât acţiunea inversă (de scădere drastică a activităţii economice din cauza deteriorării pieţei)“, explică Grzegorz Sielewicz, economist Coface pentru Europa Centrală.

Semne pozitive şi negative în regiune

În aceeaşi linie cu imaginea economică, dinamica insolvenţelor variază în cadrul economiilor CEE.

Creşteri puternice ale insolvenţelor au fost înregistrate în Slovenia şi Ungaria.

Deşi Slovenia a arătat o rată de creştere solidă a PIB de 2,5% în 2014, companiile sale nu au înregistrat îmbunătăţiri comerciale vizibile. Insolvenţele au crescut cu 44,7%, cel mai ridicat nivel din întreagă regiune CEE.

Analiştii Coface arată că deciziile de investiţii necorespunzătoare, lipsa adaptării la condiţiile economice actuale şi gradul ridicat de îndatorare al companiilor au fost motivele cel mai des menţionate pentru companiile care au intrat în insolvenţă. În Ungaria, mediul juridic în schimbare a contribuit la o creştere ridicată a insolvenţelor, care a sărit cu 29,4% în 2014.

Serbia şi România au consemnat un număr mult mai mic de insolvenţe decât în anul anterior.

Datorită modificărilor din Legea Insolvenţei din Serbia în august 2014, insolvenţele companiilor au scăzut cu 43,8% anul trecut.

Activitatea economică solidă a României, sprijinită de consumul casnic mai consistent şi de utilizarea sporită a fondurilor UE s-a manifestat, de asemenea, prin îmbunătăţiri pe partea corporativă. Insolvenţele au scăzut cu 28%.

Vestea bună: insolvenţele continuă să scadă

Insolvenţele companiilor din regiunea CEE vor continuă să înregistreze o tendinţă de îmbunătăţire, iar Coface prognozează că numărul mediu de insolvenţe va scădea cu 6% la sfârşitul anului.

Consumul casnic va rămâne principala forţă motrice din spatele majorităţii economiilor CEE.

În consecinţă, „ar trebui să existe perspective mai bune pentru sectoarele care depind de cererea consumatorilor“, notează Coface.

În ceea ce priveşte exporturile, embargoul rusesc pus în aplicare anul trecut a fost un factor negativ puternic, în special pentru sectorul agro-alimentar. Totuşi, el a încurajat companiile din CEE să caute pieţe alternative şi să satisfacă cererea locală în creştere.

"Economiile CEE beneficiază de volume mai ridicate ale comerţului exterior către Zona Euro pe măsură ce multe ţări din Europa de Vest înregistrează semne mai clare de redresare“, conchid autorii studiului.

Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export.

Grupul este prezent în mod direct sau indirect în 98 de ţări, asigurâ peste 40.000 de companii din peste 200 de ţări.

În fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 160 de ţări, pe baza cunoştinţelor sale unice asupra comportamentului de plată al companiilor.

Studiu Coface Insolvente CEE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite