STUDIU Corupţia este o piedică pentru activitatea firmelor, consideră 88% din mediul de afaceri din România, faţă de 37% în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua internaţională Anticorupţie, 88% din reprezentanţii mediului de afaceri din România susţin că problema corupţiei reprezintă o piedică pentru desfăşurarea activităţii firmelor.

Comisia Europeană a publicat luni un sondaj privind atitudinea mediului de afaceri european faţă de corupţia din Uniunea Europeană. Rezultatele arată o tendinţă descendentă, însă un număr semnificativ (63%) de întreprinderi consideră corupţia ca fiind larg răspândită, o scădere de la 75 % în 2013. 

Cea mai mare problemă pentru companie identificată mediul de afaceri din România este dată de „politici şi legislaţie care se schimbă rapid”, 96% din companii fiind pe aceeaşi undă. Pe locul doi (93%) este infrastructura nepotrivită, în timp ce top 3 este completat de complexitatea procedurilor administrative (89%). Corupţia vine pe locul 4 (89%).

97% din reprezentanţii mediului de afaceri susţin că problema corupţiei este răspândită la nivel naţional. În plus, 88% dintre aceştia văd corupţia ca pe un impediment în desfăşurarea normală a activităţii firmelor, comparativ cu o medie europeană de 37%.

Cea mai răspândită practică din ţara noastră este mita, sunt de părere 51% de companii din România, comparativ cu numai 23% la nivelul UE, unde cea mai mare problemă este avantajarea prietenilor şi a membrilor familiei în afaceri (45%, comparativ cu 22% în România). Pe locul doi vin fraudele fiscale sau neplata TVA, în timp ce top 3 este completat de comisioanele ilicite.

În ceea ce priveşte experienţele privind corupţia, 4% din companiile din România au susţinut că a cerut sau s-a aşteptat cineva de la companie să facă un cadou, o favoare sau să dea bani suplimentari pentru autorizaţii sau servicii, precum autorizaţii de construire, comerciale, de mediu, etc.

De asemenea, 23% din mediul de afaceri susţine că în ultimii ani corupţia i-a împiedicat să câştige o licitaţie publică sau un contract de achiziţii publice.

La nivel european, mediul de afaceri este sceptic cu privire la modul în care este abordată corupţia, 51% dintre respondenţi considerând că este puţin probabil ca persoanele corupte sau întreprinderile cu astfel de tendinţe să fie raportate poliţiei sau procurorilor. Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „Corupţia subminează democraţia şi statul de drept, fundamentul societăţilor noastre. În timp, influenţa sa creşte inegalităţile şi subminează coeziunea socială. Ca Uniune, am făcut progrese importante de-a lungul anilor, dar mai sunt încă multe de făcut. Vom continua să colaborăm cu autorităţile naţionale, cu organizaţiile internaţionale, cu societatea civilă şi cu sectorul privat pentru a eradica corupţia”.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite