Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor să încheie contracte pentru perioade mai scurte

0
25 Feb 2021 14:56:30
Autor: Melania Agiu
Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România
Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România

Jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor căuta să încheie contracte pentru perioade mai scurte decât înainte de pandemie, aproximativ 80% dintre aceştia considerând că ajustările şi flexibilitatea prevederilor contractuale sunt principalele aspecte care vor conta pentru chiriaşii şi utilizatorii finali după terminarea crizei sanitare, arată studiul Deloitte Romania Commercial Real Estate 2021.

Potrivit sursei citate, studiul subliniază faptul că prevederile contractuale al căror scop este să securizeze plata chiriei vor fi elemente diferenţiatoare după pandemie, 64% dintre respondenţi menţionând ajustarea chiriei şi acordarea stimulentelor ca fiind al doilea cel mai important aspect pentru chiriaşi şi utilizatorii finali.
 
De asemenea, studiul mai arată că „următoare anormalitate” se va traduce cel mai probabil printr-o reconfigurare a spaţiilor din sectorul de imobiliare comerciale, 71% din respondenţi considerând că această abordare va fi mai frecventă în perioada următoare.
 
În plus, aceştia anticipează o reconfigurare a modelelor de închiriere, 64% dintre respondenţi subliniind faptul că este posibil să asistăm la apariţia contractele de tip barter şi a acordurilor de schimb în sectorul imobiliar după încheierea pandemiei.
 
Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, a declaerat: ”Pe lângă provocările legate demodul în care întregul ecosistem se va adapta la noile condiţii de business, sectorul imobiliar comercial din România se va confrunta şi cu fluctuaţii de preţuri şi cu rate de ocupare care vor varia foarte mult în funcţie de tipul de proprietate comercială. Preţurile vor avea cel mai probabil în continuare o tendinţă ascendentă pe nişadepozitelorşi a parcurilorlogistice, în timp ce, pentru alte tipuri de proprietăţi, evoluţia ar putea fi mixtă. În viitor, vom asista la accelerarea transformării digitale a proceselor de administrare a proprietăţilor, 80% dintre respondenţii locali afirmând că tehnologia este cea mai importantă competenţă care trebuie dezvoltată într-un scenariu post-pandemic.”
 
Sursa citată menţionează că, pandemia de COVID-19 oferă şi oportunităţi jucătorilor din acest sector, jumătate dintre respondenţi estimând că actualul context este potrivit pentru apariţia unor noi modele de afaceri, cum ar fi proptech-urile.
 
Tehnologia şi lichiditatea sunt priorităţile acestui sector în etapa post-pandemie, subliniază studiul, 80% dintre respondenţi spunând că se vor concentra pe resursele care vor acoperi nevoia de numerar chiar şi atunci când criza de sănătatese va încheia. 
 
”Comparativ cu criza financiară din 2008, perturbarea cauzată de pandemia de COVID-19 nu a generat un deficit semnificativ de lichiditate în sectorul imobiliar comercial. Mai mult, pe parcursul crizei sanitare, instituţiile financiare au dat dovadă de deschidere şi au continuat să finanţeze proiectele imobiliare comerciale aflate în derulare, aspect care se reflectă şi în creşterea cu 10% a numărului de clădiri nerezidenţiale în 2020 faţă de 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică”, a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanţă Financiară, Deloitte România.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările