Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Studiu OCDE: Economia României şi-a revenit rapid după pandemie. Creşterea recentă a inflaţiei necesită politici macroeconomice prudente

3
28 Jan 2022 11:10:52
Autor: Melania Agiu

România a convers în ultimele decenii către venitul mediu pe cap de locuitor al OCDE, iar economia sa şi-a revenit rapid după contracţia profundă din 2020 declanşată de pandemia de coronavirus, potrivit ediţiei din 2022 a studiului „Economic Survey of Romania” realizat de organizaţie şi prezentat vineri la Bucureşti.

Documentul subliniază însă şi existenţa unor dificultăţi pe termen scurt şi mediu, precum inflaţia şi noul val al infectărilor. 
 
„În ultimele două decenii, România a convers rapid către venitul mediu pe cap de locuitor al OCDE. Economia sa s-a dovedit, de asemenea, rezistentă: după o contracţie profundă în 2020 declanşată de pandemia de coronavirus, activitatea a revenit rapid. Cu toate acestea, rămân provocări pe termen scurt şi mediu. Creşterea recentă a inflaţiei şi noul val de pandemie necesită politici macroeconomice prudente”, arată studiul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCEDE) referitor la economia României, transmite News.ro.
 
Potrivit OCDE, sustenabilitatea fiscală trebuie să se îmbunătăţească pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei.
Nivelurile de productivitate rămân mult sub media OCDE, ceea ce impune reducerea barierelor concurenţei, creşterea capitalului uman, îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport.
 
România ar trebui să profite de oportunitatea oferită de planul NextGeneration UE pentru a stimula investiţiile pentru tranziţia verde şi digitală. Sărăcia rămâne ridicată şi unele grupuri întâmpină dificultăţi în a intra pe piaţa muncii.
 
Politicile active ale pieţei muncii trebuie consolidate, iar accesul la formare reprezintă o condiţie prealabilă pentru abordarea deficitului de competenţe. În cele din urmă, urmărirea convergenţei la cele mai înalte standarde OCDE necesită îmbunătăţirea statului de drept şi combaterea corupţiei, subliniază raportul.
 
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, efectuează, vineri, o vizită oficială la Bucureşti.
 
Secretarul general al OCDE va fi întâmpinat în cursul dimineţii de premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, unde vor avea o întrevedere oficială. De la ora 10,30 este programat evenimentul de lansare a studiului „Economic Survey of Romania”, în cadrul căreia vor lua cuvântul cei doi oficiali.
 
Mathias Cormann va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, de la ora 13,00.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, marţi, decizia Consiliului OCDE de lansare a negocierilor de aderare cu România.
 
„Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulţumesc secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României! Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare”, a scris şeful statului pe Facebook.
 
Şi Guvernul a salutat decizia Consiliului OCDE privind lansarea negocierilor de aderare cu România, subliniind într-un comunicat de presă că, prin această decizie, ţara noastră se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtăşit şi asumat constant la cel mai înalt nivel al statului, şi anume, obţinerea statutului de membru al Organizaţiei.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
28.01.2022, 11:52:59

Da, avem o productivitate/ eficienţă scăzută, dacă ne referim la pib-ul nominal/ loc, mai mic de 2,5 ori ca al mediei UE. România însă trebuie să se dezvolte nu numai cantitativ ci şi calitativ. Iată, cel mai prost stăm la educaţie, unde toţi indicatorii internaţionali ne menţionează cu 40-45% analfabetism funcţional în rândul elevilor.

+2 (2 voturi)
Omul UnOm
28.01.2022, 14:53:43

Si asta nu spune tot.Modelul economic pe care l-am avut in ultimii 15-20de ani, bazat pe forta de munca ieftina, nu prea mai tine.Daca nu se schimba nimic, firmele care au venit la noi se vor muta si mai spre est daca situatia acolo se mai calmeaza.La salariile de astazi si la lipsa de personal in mai toate domeniile nu mai putem fi o destintinatie pentru investitorii care cauta costuri scazute. Sunt putine firme care fac altceva decat lohn, fi el in industrie sau in domeniul serviciilor.

Negru Cumanul
28.01.2022, 12:34:20

Mda! Limbă de lemn de ambele părți. Mr. Cormann ăsta are o atitudine de asasin economic. Dupa ce corporațiile ne-au jefuit in voie atata vreme, vine OCDE să ne pună cătușele din fier la maini. Lanțul are suficientă deschidere căt să ținem aproape pe calea obligatorie a Globalizării. Evident că detaliile acordurilor și prețul real al aderării nu vor fi făcute publice. Poate vreun whistleblower ca dl Adrian Severin să ne mai lumineze cu privire la realitățile dureroase in care suntem impinși de soartă.

-17 (17 voturi)
Modifică Setările