Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

SUA au oprit finanţarea cheltuielilor de infrastructură ale României în beneficiul Marinei americane

9
21 Mar 2019 20:19:41
Autor: Elena Deacu

SUA au stopat, începând cu luna ianuarie a anului trecut, finanţarea Programului de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România, prin care americanii finanţează cheltuieli de infrastructură realizate de ţara noastră în beneficiul Marinei americane, arată un raport al Curţii de Conturi.

Instituţia arată, în document, că a constatat existenţa unor facturi neachitate în sumă de 1,913 milioane euro, ca urmare a stopării finanţării de către partea americană a Programului de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România.

„Astfel, în anul 2017, pentru Programul de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România a fost dat Acordul US Navy host Nation Program de a susţine implementarea proiectului şi a fost alocată suma de 3,61 milioane euro, din care au fost utilizaţi 1,938 milioane euro. Până în decembrie 2017, toate facturile transmise părţii americane au fost achitate, însă, începând cu luna ianuarie 2018, plata facturilor a fost suspendată de partenerul american”, arată raportul Curţii de Conturi.

Potrivit acestuia, la data auditului existau facturi în sumă de 1,913 milioane euro neachitate, din care suma de 1,394 milioane euro trebuia achitată către un operator economic, care a acţionat în instanţă Ministerul Apărării Naţionale la Tribunalul Dolj.

Curtea de Conturi arată că, la nivelul conducerii ministerului, s-au efectuat demersuri pentru a identifica posibilităţile legale pentru achitarea debitelor restante de la bugetul de stat, dar, în lipsa prevederilor bugetare, aceasta nu s-a putut realiza.

Curtea de Conturi recomandă ca reprezentanţii MApN să continue diligenţele în vederea reluării plăţilor de către oficialii americani în cadrul Programului de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP) în România. „Se va analiza oportunitatea emiterii unui proiect de act normativ, prin care să fie reglementate şi situaţiile în care finanţatorul stopează plăţile”, arată instituţia.

Ce este Programul de susţinere a naţiunii-gazdă (HNP)

Programul Marinei SUA de susţinere a naţiunii gazdă este un program financiar pentru a sprijini efortul naţiunii gazdă privind dotarea, operarea şi mentenanţa la standarde înalte a infrastructurii, a facilităţilor şi elementelor de protecţie a forţelor, pentru a susţine misiunea trupelor forţelor Marinei Statelor Unite dislocate pe teritoriul ţării gazdă, denumit HNP.

Scopul acestei proceduri este de a oferi îndrumare pentru o planificare detaliată şi punere în aplicare a Programului Marinei SUA de susţinere a naţiunii gazdă (HNP), stabilind termenii şi condiţiile, furnizând procedurile şi punctele de contact (POCs), delimitând responsabilităţile părţilor de a efectua instalarea, operarea şi întreţinerea elementelor de infrastructură ce vin în sprijinul activităţilor Marinei SUA dislocate în facilităţile militare româneşti, reglementate de Subcomitetul româno-american pentru management şi operaţiuni imobiliare.

Lista generală a elementelor ce pot face obiectul unui proiect HNP

Cazare: a) încartiruiri şi locuinţe; b) spaţii administrative; c) magazii şi depozite; d) ateliere, parcuri de vehicule, parcuri de armament; e) platforme, drumuri şi de amenajare a teritoriului; f) facilităţi şi echipamente medicale normale şi de urgenţă; g) depozitare şi distribuţie a combustibilului, interoperabilitatea echipamentelor de alimentare CL; h) echipamente de stingere a incendiilor; i) utilizarea în comun a capabilităţilor; j) depozitarea armelor şi muniţiilor; k) vehicule pentru transport/echipamente de control al traficului; l) infrastructuri pentru securitate; m) poligoane de tragere; n) facilităţi şi zone de antrenament şi cursuri; o) facilităţi şi zone de recreere; p) spălătorie şi curăţătorie.

Întreţinere: a) facilităţi de cazare şi încartiruire; b) vehicule şi echipamente; c) amenajare a teritoriului; d) infrastructura pentru securitate; e) drumuri (inclusiv îndepărtarea zăpezii); f) facilităţile de urgenţă pentru vehiculele şi echipamentele vizitatorilor; g) evacuarea răniţilor, a vehiculelor şi echipamentelor avariate; h) principalele capacităţi de producţie de utilităţi/purificare, depozitare şi distribuţie;

Operarea: toate articolele de la pct. 1 şi 2.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Mitica Bugulejdeanu
21.03.2019, 20:27:36

Adica mioriticii au primit mumu dupa ce le-au dat cazarmi pe gratis la amerlocii. Polonezii le-au cerut chirie si donatii in echipamente militare!!!

+2 (6 voturi)
Vasile Naftuli
21.03.2019, 21:15:07

Așa știu ai noștri să negocieze, în genunchi.

+1 (5 voturi)
Un cititor
21.03.2019, 22:01:41

Cu un asa guvern roman de ticalosi notorii care ataca tot si toate, nici nu-i de mirare ............ De cate ori au fost atacate si SUA de catre acesti ticalosi, criminali economici ai Romaniei !? Sunt recunoscuti ca prostalanii de serviciu ! Mafiotului ii este ciuda ca nu mai este dorit/primit in SUA ! Toate dramele in Romania de la mafiot se trag ! Il doare-n cot de negocieri ! De cate ori am fost BOI la acest capitol ?! Cati nu ne-au pacalit pe ac teme ?! Cati bani am pierdut pe rezilieri de contracte. Am iesit datori vanduti si fara drumuri ! Prostii de serviciu au fost la conducerea Romaniei ani in sir! Sau ....stiu ei........spagile au contat mai mult. Ce circ este acum cu gazele din M. Neagra etc.....Se va alege praful si din acest proiect ! Mai e ceva de mirare ?! Noi suntem obisnuiti doar sa pierdem . Daca vreodata castigam ceva ..............e ceva necurat in spate. Nici nu poti crede ca ar putea fi vreodata si ceva de bine si pt Romania. Fiecare e superpriceput doar pt proiectul personal. Cand e pt tara devin tot prosti.

-1 (5 voturi)
Ion Capsuna
21.03.2019, 22:05:15

"Bretenul"... la nevoie si la interese se cunoaste" Poate bagam la cap!

+1 (3 voturi)
_Turbatu_
21.03.2019, 22:19:37

Da' imi place ca vad pe unii boi de mai sus cum sunt de parere ca SUA ar avea obligatia sa ne construiasca noua infrastructura :)))) Am ras cu lacrimi idiotilor. Multumesc pentru portia de ras!!

-2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (9)