Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Subvenţii de la stat pentru plata facturilor la energie electrică şi gaze. De când ar putea fi aplicat sprijinul

4
13 Jan 2021 08:58:32
Autor: Afrodita Cicovschi

Guvernul va dezbate miercuri un proiect de lege care prevede un set de măsuri menite să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică, sprijinul urmând să îi protejeze de scumpirile la energie electrică, gaze naturale.

 
"Practic, este o lege care vizează protecţia consumatorilor vulnerabili ca urmare a creşterii preţurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică şi chiar pentru consumul de combustibili solizi. Aş putea spune că această idee a apărut chiar la începutul guvernării precedente.
 
Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege, însă la începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect, l-am dezbătut cu toţi partenerii sociali şi suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică.
 
Pentru că este un concept existent la nivelul Uniunii Europene, existent în viaţa de zi cu zi în România, conceptualizat într-o directivă a Uniunii Europene şi era cazul ca şi România să facă acest pas şi să-i apere pe cei care sunt afectaţi de aceste creşteri de preţuri", a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.
 
Ea a menţionat că există două tipuri de stimulente, unul pentru perioada sezonului rece, care se aplică procentual în raport cu anumiţi indicatori de referinţă, în funcţie de tipul de energie, dar şi un supliment pentru perioada din afara sezonului rece în care pentru consumul de energie electrică şi alte activităţi zilnice de consum să se primească un supliment diferenţiat în funcţie de tipul de energie.
 
"Vorbim de un proiect de lege  pe care îl lansăm mâine în şedinţa de Guvern. În şedinţa de Guvern intră mâine acest proiect de lege. Va fi transmis Parlamentului. Noi estimăm intrarea lui în vigoare la 1 septembrie 2021 şi pentru asta mi-aş dori ca Parlamentul să legifereze cât se poate de repede, să putem da şi normele metodologice, să reglementăm foarte clar cum se aplică, mai ales că avem mai multe tipuri de relaţie.
 
O dată, este acea relaţie între autorităţile locale şi comunitate pentru identificarea consumatorilor vulnerabili, după aceea este relaţia directă cu furnizorul. Iarăşi, un element demn de reţinut, este că această decontare se face direct la furnizor. Deci, omul nu primeşte în mână aceşti bani, ci decontarea se face în raport cu furnizorul şi se scade din preţul facturii", a explicat Turcan.
 
Declararea persoanei vulnerabile se face pa bază de anchetă de către autoritatea locală. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Un cititor
13.01.2021, 09:31:27

In loc sa tot pierdem bani de la buget, nu mai bine puneti tunurile pe acesti mahari ai energiei ?! Nu stiu cati dintre noi au urmarit/s-au informat, (cand au dorit sa ceara o oferta de la un furnizor), deci cati ne-am informat, si cine sunt acesti furnizori?! Eu am vazut ca sunt furnizori, aparuti pe piata din 2020, care au sediul intr-un apartament. Si.... sunt prin fruntea listei (cu preturile), deci au oferte f tentante. Parca vad ca si in acest caz vom pati exact ca si cu "facultatile de carton", cand au fost prea usor lasate sa se infiinteze, si acum nu avem profesionale, exact pt faptul ca in aceste facultati se intra si cu note sub 5. Odata infiintate le mai desfiinteaza "tata mare". Avem legi proaste facute de PROSTI si ticalosi si hoti. Asa se intampla in Educatie, cu hotii, lichelism si ticalosie....fraude la examene etc... Asa vom pati si cu energia si gazele. Ii lasam pe acesti ticalosi din Energie, ii lasam prea usor sa existe, "sa creasca" ?!.....ne vor stapani ! Unii dintre noi care am ales liberalizarea (trecerea la un alt furnizor) inca de acum trei ani, am constat acum, ca au preturi f mari. Le-au ridicat incet, incet. Si aceia au inceput cu preturi f tentante, pt a-si castiga clienti,.....stiind ca odata ce l-ai castigat pe un client,.....poate ramane (in virtutea inertiei) la TINE ca furnizor. Asta-i ticalosia furnizorilor, si lipsa de interes si vigilenta a statului, si CORUPTIA !!! CARACATITA DIN ANRE.

Bula cel mititel
13.01.2021, 11:19:58

Hai cu pomenile! Unii cetateni sunt mai cetateni decat ceilalti.

-1 (1 vot)
Tăunu
13.01.2021, 12:19:16

Indiferent dacă faci contract pe piața concurențială sau nu faci, energia electrică tot se scumpește, cică, se privatizează. Cunoaștem filmul, privatizarea vechilor IGO a dus la mărirea costului apei de zece ori. Că se mări prețul suntem siguri, avem însă o nelămurire. Dacă la un bloc cu contracte la diverși furnizori apare o defecțiune care din firmele de apartament furnizoare va remedia deranjamentul ?

-3 (5 voturi)
imacandi
13.01.2021, 12:30:39

Declararea persoanei vulnerabile se face pa bază de anchetă de către autoritatea locală" probabil ca se vor raporta la indicele de referinte ce nu a fost actualizat de vreo 10 ani si astfel vom vedea ca se incadreaza familii cu cel mult 500 ron venit sau ca in cazul tabletelor la scoala,doar cei care au sub 150 ron/membru de familie,cei cu 151 fiind exclusi.

Modifică Setările