Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Succes la licitaţia comună europeană pentru echipamente de protecţie împotriva coronavirus. Oferte care acoperă sau depăşesc cererea

0
24 Mar 2020 22:50:31
Autor: Elena Deacu
Comisia Europeană anunţă că licitaţia pentru echipamente medicale a fost un succes
Comisia Europeană anunţă că licitaţia pentru echipamente medicale a fost un succes

Achiziţia comună de echipamente individuale de protecţie, lansată de Comisia Europeană în contextul crizei COVID-19, s-a dovedit a fi un succes. Producătorii au făcut oferte care acoperă şi, în unele cazuri, chiar depăşesc cantităţile solicitate de statele membre care participă la procedura de achiziţii publice. Achiziţiile comune acoperă măştile de tip 2 şi 3, mănuşi, ochelari de protecţie, viziere, măşti chirurgicale şi salopete.

Astfel, se oferă asigurări că spitalele, profesioniştii din domeniul sănătăţii, centrele de îngrijire şi persoanele care au nevoie de aceasta vor dispune de echipamentul necesar pentru a-i proteja de virus şi pentru a limita răspândirea acestuia.

Echipamentul ar trebui să fie disponibil în termen de două săptămâni de la semnarea de către statele membre a contractelor cu ofertanţii, pe care ar trebui să le încheie foarte rapid.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În momentul de faţă, peste tot în lume, există o nevoie foarte mare de îmbrăcăminte de protecţie şi echipament medical. Prin urmare, este un succes faptul că Iniţiativa comună europeană în domeniul achiziţiilor publice a fost în măsură să asigure pe piaţa mondială oferte clare de o amploare considerabilă în cel mai scurt timp. Este un exemplu concret de solidaritate la nivelul UE şi arată avantajele de a face parte din această uniune.

Produsele ar trebui să reducă substanţial presiunea sub care se află Italia, Spania, dar şi alte 23 de state membre. Acum este rândul statelor membre să semneze rapid contractele necesare.”

Comisara Kyriakides, responsabilă cu sănătatea şi siguranţa alimentară, a declarat: „Salut rezultatele foarte bune obţinute în materie de achiziţii publice comune la nivelul UE. Prioritatea noastră este aceea de a ne asigura că cei care lucrează neîncetat pentru a ne proteja şi salva vieţile — cadrele noastre medicale — dispun de echipamentul de protecţie necesar. Ofertele primite răspund în mod pozitiv solicitărilor statelor membre privind echipamentele de salvare, precum măştile, mănuşile şi salopetele. Aceste produse esenţiale vor fi livrate în curând instituţiilor aflate în nevoie. Vom câştiga împreună această luptă.”

Comisarul Breton, responsabil cu piaţa internă şi industria, a declarat: „Această achiziţie comună demonstrează puterea de a lucra împreună în mod coordonat. Permite statelor membre să îşi unească forţele atunci când achiziţionează materiale medicale. În paralel, continuăm să colaborăm cu industria pentru a creşte producţia şi pentru a găsi metode alternative de fabricaţie a echipamentelor de care avem nevoie. Comisia va continua să sprijine acest efort industrial colectiv şi să colaboreze cu statele membre, astfel încât materialele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele.”

25 state membre participă la această procedură de achiziţie comună. Ofertele sunt în curs de evaluare, iar contractele vor fi, cel mai probabil, semnate în următoarele zile.

Achiziţiile publice comune reprezintă o modalitate eficientă prin care statele membre pot cumpăra împreună bunuri de pe piaţă, sub coordonarea Comisiei Europene.

Achiziţia pentru majoritatea echipamentelor în cauză a fost lansată cu doar o săptămână în urmă, pe 17 martie, în timp ce o cerere de măşti a fost lansată iniţial pe 28 februarie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările