Suspendarea ratelor, aplicată şi recuperatorilor de creanţe. Ce se întâmplă cu Casele de ajutor Reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat o serie de amendamente la proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 cea care permite suspendarea ratelor bancare, în anumite condiţii, pentru o perioadă de maximum 9 luni.

Proiectul de lege are ca obiect suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursarea ratelor, dificultăţi generate de efectele pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).

Astfel, deputaţii au aprobat, cu 208 voturi „pentru”, 103 „împotrivă” şi 8 abţineri, modificarea proiectului de lege în sensul introducerii în categoria creditorilor şi a firmelor de recuperare a creanţelor.

Definiţia finală a creditorilor este „instituţii de credit definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, entităţi înregistrate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, instituţii financiare specializate prin care se derulează finanţarea unor proiecte de importanta strategica in concordanta cu politicile guvernamentale de susţinere a mediului de afaceri romanesc şi instituţii financiare nebancare definite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi sucursalele instituţiilor de credit şi ale instituţiilor financiare nebancare din străinătate care desfăşoară activitate pe teritoriul României, cu excepţia Caselor de Ajutor Reciproc”.

Firmele de recuperare a creanţelor sunt societăţi care au cumpărat de la bănci datoriile pe care le aveau cei care s-au împrumutat şi, din diverse motive, nu au mai putut să le plătească.

De obicei, recuperatorii de creanţe contactează debitorii şi le propun un plan de plată lunară a datoriei pe care o aveau către bancă.

Aceste plăţi lunare pot fi suspendate în urma amendamentului depus de Camera Deputaţilor, care este for decisional, ceea ce înseamnă că proiectul va fi trimis preşedintelui Iohannis spre promulgare.

Conform definiţiei creditorilor, ratele aferente împrumuturilor luate de la Casele de Ajutor Reciproc nu pot fi suspendate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite