„Suveica“ TVA: cum fură statul din banii firmelor, taxându-le dublu tranzacţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care solicită înregistrarea ca plătitoare de TVA sunt supuse unor proceduri complicate de avizare, timp în care acestea sunt obligate să achite Taxa pe Valoarea Adăugată chiar dacă nu o colectează şi nu o pot deduce, acuză consultanţii fiscali.

Unul dintre principiile de bază ale TVA este neutralitatea, în sensul că o firmă colectează această taxă de la clienţi, apoi o plăteşte către stat fără a câştiga sau pierde ceva în urma acestui proces.

Dar tocmai acest principiu este încălcat prin procedurile de atestare a plătitorilor de TVA, impuse de Fisc prin Ordinul nr. 17/2015.

Pe scurt, firmele mai mici, cu cifră de afaceri sub 220.000 de lei, nu trebuie să obţină atestarea de plătitori de TVA de la Fisc, astfel că şi banii din această taxă le circulă prin conturi fără vreun efect asupra bugetului.

Dar, la un moment dat, activitatea, vânzările şi implicit cifra de afaceri se apropie de acest plafon, iar când îl depăşesc devine obligatorie înregistrarea ca plătitor de TVA.

Diferenţa dintre o firmă care a depăşit acest plafon şi încă nu e înregistrată ca plătitoare de TVA faţă de una înregistrată este că cea neatestată nu poate să-şi deducă TVA, ajungând să plătească taxa chiar dacă nu a încasat banii de la clienţi.

Este, deci, în interesul imediat al firmei să obţină de la Fisc atestarea ca plătitor de TVA.

Ei bine, tocmai pentru obţinerea acestei atestări, ANAF a introdus - prin Ordinul nr. 17/2015 - proceduri draconice de înregistrare, ca să nu mai vorbim de amânările la nesfârşit şi tergiversările cu care contabilii sunt deja obişnuiţi.

Taxare dublă pe o singură tranzacţie

„Printr-un alt ordin ANAF (nr. 1966/2015) se introduce celebra declaraţie pe propria răspundere, formular 088, prin care «după caz» se vor solicita justificarea condiţiilor economice şi a intenţiei de a desfăşura activitate şi de către societăţile obligate să se înregistreze în scopuri de TVA pentru depăşirea plafonului cifrei de afaceri.
Efectul este că societatea a depăşit cifra de afaceri de înregistrare în scopuri de TVA şi în baza formularului 088 nu justifică faptul că ar putea să fie plătitor de TVA.
În acest moment, autoritatea fiscală înregistrează societatea în scopuri de TVA şi ulterior, într-un termen foarte scurt, invalidează codul de TVA.
O astfel de societate devine o adevărată bombă socială pentru participanţii la activităţile economice.
Pe de o parte, aceasta are obligaţia să colecteze TVA la vânzările făcute, dar fără să aibă şi dreptul să deducă TVA de la achiziţii. Iar clienţii acesteia, dacă sunt plătitori de TVA, îşi pierd şi ei dreptul de deducere al TVA. Practic, statul câştigă TVA de două ori pentru aceeaşi tranzacţie“, a explicat, pentru „Adevărul“, consultantul fiscal Adrian Benţa.

Atenţie la capacitatea de plată!

La rândul său, consultantul fiscal Dragoş Pătroi ne-a transmis:
„Potrivit art. 3 din Ordinul ANAF nr. 17/2015, o societate care a depăşit plafonul de TVA se va înregistra în scopuri de TVA numai prin depunerea formularului 010 (Declaraţie de menţiuni).
Aceasta nu are obligaţia să depună formularul 088, deşi în practica de zi cu zi i se solicită de organele fiscale acest fapt, în temeiul unui alt act normativ care permite interpretări discutabile ale legislaţiei.
Am precizat acest fapt deoarece este frecventă situaţia în care o societate depăşeşte plafonul de 220.000 de lei, solicită înregistrarea în scopuri de TVA, autorităţile fiscale îi cer depunerea formularului 088 şi, în urma analizei, tocmai se constată că nu are capacitate economică să fie plătitoare de TVA - situaţie evident absurdă, deoarece societatea tocmai a depăşit plafonul cifrei de afaceri“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite