Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Tanczos Barna: În blocurile noi să nu mai punem centrale individuale. Ce spune ministrul despre taxarea centralelor de apartament

14
23 Nov 2021 20:26:41
Autor: Valentin Bolocan
Ministrul Mediului, Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că ceea ce a propus el este un ”punct zero”, ca, de acum înainte, în blocurile noi să nu mai fie instalate centrale individuale. MInistrul a precizat că nu va exista o taxă pe centralele existente, până când Comisia Europeană nu va impune, însă a ţinut să precizeze că statele membre se opun acestei taxe.

Întrebat despre renunţarea la centralele de apartament, ministrul Mediului a spus că ceea ce a propus este ”un punct zero, ca măcar de acum înainte, în blocurile noi, să nu mai punem centrale individuale”. 

”Nu mă refer la cele existente în prezent. O taxă pe cele existente nu există şi nu va exista până când Comisia Europeană nu va impune o taxă, nu doar pe centrale, ci pe încălzirea rezidenţială, pe încălzirea, va exista o taxă şi la centrală, şi la soba de lemn şi de cărbune.

Tanczos Barna a mai spus că discuţia se poartă în sensul că încălzirea rezidenţială contribuie semnificativ la emisiile de CO2 din Europa, iar comisarul european Frans Timmermans propune o diminuare a impactului acestui domeniu, prin impunerea unor taxe la cetăţeni, dar a ţinut să menţioneze că această taxă este respinsă de majoritatea statelor membre UE din centrul şi estul Europei, mai ales fostele state comuniste.

”Nu poţi renunţa de pe azi pe mâine, la 3 milioane de sobe şi centrale pe lemn, normal că nu putem accepta. Propunerea mea este ca în oraşe, în blocurile noi, apartamentele să nu aibă centrale individuale şi de bloc”, a spus el, precizând că emisiile generate de centralele la comun sunt mai mici.

Tanczos Barna a mai spus că a propus în programul de guvernare introducerea unei legi a climei.

”Putem include asemenea prevederi, pentru că încălzirea climatică este un fenomen recunoscut şi împotriva căruia se luptă şi la nivel naţional, european şi mondial”, a mai spus ministrul Mediului, afirmând că ”tranziţia va fi treptată, şi va dura zeci de ani”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

plavanu'
23.11.2021, 20:42:41

Ungure esti un tradator , HUO UE, o centrala mai mare pentru tot blocul = comunism, consumul e mai mare decat daca fiecare apartament are centrala lui, in plus e nevoie si de frecatori de menta ce supravegheaza instalatia, asta e marea gaselnita ueista. Daca esti/nu esti acasa centrala aia merge, nu o poti seta in functie de nevoile fiecaruia, apar si pierderile de retea pe care le platesc toti nu ca acum fiecare pentru el.

+1 (5 voturi)
Radu Mircea
23.11.2021, 21:19:32

# Toate-s noi si vechi-s toate . N-am putut sa cred ca FUMARITUL atit de blamat si speculat de propaganda comunista va revenii in timpul mandatului meu pe Pamint . Astept cu optimism si taxa pe ferestre ca doar si lumina de la Soare trebuie impozitata .

+13 (17 voturi)
Radu Mircea
23.11.2021, 21:33:00

# plavanu' Cu centrala de bloc e un chichirez Plavane si de acea solutia este fezabila numai in blocurile noi . Principial toata instalatia blocului este diferita de ce-i in prezent , in sensul ca distributia se poate face pe orizontala nu pe verticala ca acum . La distributia pe orizontala se poate monta un contor de energie termica si un robinet central de intrare . Ambele pe casa scarii pentru a putea izola rauplatnicii si pentru a plati exact cit consumi . Astfel se optimizeaza functionarea centralei de bloc si fiecare poate avea confortul pe care-l doreste .

+6 (16 voturi)
plavanu'
23.11.2021, 20:43:35

Toti cacatii astia ue mor de grija incalziri globale in timp ce zboara cu avioane private la diverse intalniri. mortii vostri de bugetari muuiesti.

+9 (13 voturi)
Sorin80
23.11.2021, 21:17:06

Nenorociții ăștia au adus țara asta într-un asemenea dezastru economic că nu știu ce să mai taxeze. Sunt nebuni!

-5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările