Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Tanczos Barna, despre Rabla pentru electrocasnice: Este un program ciudat / Programul pentru fotovoltaice merge prost, ritmul e lent

0
6 Jul 2022 20:53:55
Autor: News.ro
FOTO Arhivă / Shutterstock
FOTO Arhivă / Shutterstock

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre „Rabla pentru electrocasnice”, că este un program aş putea să spună ciudat, pentru că sunt foarte multe solicitări de vouchere care nu se transformă sută la sută în cumpărări.

Referitor la programul Rabla pentru electrocasnice, Tanczos Barna a spus că ”este un program aş putea să spun ciudat, pentru că sunt foarte multe solicitări de vouchere care nu se transformă sută la sută în cumpărări de electrocasnice”.
 
Ministrul a afirmat că anul trecut, ponderea a fost de 60% care s-au concretizat în achiziţii şi 40% dintre vouchere au rămas nefolosite. ”E ca şi cum ai sta la coadă, ai intra în magazin şi nu ai mai cumpăra”, a spus Tanczos Barna, explicând că unele persoane nu s-au informat privind aparatura eligibilă.
 
”De ceea, anul acesta am redus la 7 zile valabilitatea acestui voucher, le recomand celor care săptămâna aceasta se înscriu pentru aspiratoare, aparatură de aer condiţionat şi uscătoare de rufe să se intereseze, dacă au nevoie”, a spus el. 
 
Despre eliminarea televizoarelor din program, ministrul Mediului a afirmat că nu este cel mai necesar echipament din casă. ”Am păstrat laptopuri şi tablete pentru că digitalizarea familiei şi a gospodăriei este mai importantă decît cumpărarea unui LED”, a spus Barna.
 
Ministrul a declarat despre programul Rabla pentru maşini că este singurul program care sprijină achiziţia de maşini electrice. ”Româna nu ar fi avut nici 1% din maşinile electrice care circulă, fără acest program Rabla Plus, deşi sunt puţine”, a afirmat Tanczos Barna, arătând că suntem departe de celelalte state dezvoltate.
 
Ministrul a precizat că anul trecut au fost înmatriculate 6.000 – 7.000 de maşini electrice, iar procentul de creştere de la an este de 200 sau 300%.
 
Tanczos Barna a mai spus că prin PNRR, Ministerul Dezvoltării are în plan peste 13.000 de staţii de încărcare, iar Ministerul Mediului, prin Agenţia Fondului de Mediu, are 3.000 sau 3.500. ”Este viitorul pentru care trebuie să ne pregătim şi noi”, a completat Barna. 
 
Ministrul Mediului s-a referit şi la Programul pentru fotovoltaice, care, spune el, ”merge prost, pentru că merge foarte greu evaluarea”. 
 
”Este un răspuns scurt şi sincer, dar a început. Avem peste 2.000 de cereri evaluate, cam 10% sunt neeligibile şi respinse, peste 1.700 aprobate. Ritmul este lent în comparaţie cu numărul mare de dosare”, a spus Barna, afirmând că o problemă o constituie lipsa de personal pentru aceste evaluări. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările