Ministerul de Finanţe: La Tarom, CFR Infrastructură şi Poştă sunt indemnizaţii de 12.000 de euro pe lună, cele mai mari de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuă cearta din interiorul Guvernului pe tema salariilor în companiile de stat. Acum Ministerul de Finanţe vine cu propria sa variantă şi aduce alte cifre, diferite de cele prezentate de Executiv acum câteva zile.

Cele mai mari indemnizaţii lunare medii brute plătite managerilor din companiile de stau au fost în primul trimestru la Tarom (16.622 euro), CFR SA (14.570 euro), Poşta Română (12.834 euro) şi ROMATSA (12.079 euro), potrivit raportărilor companiilor transmise Ministerului Finanţelor.

Următoarele poziţii sunt ocupate de indemnizaţiile acordate directorilor generali sau preşedinţilor de la Complexul Energetic Oltenia (6.592 euro), CFR Marfă (6.341 euro), Transgaz (6.190 euro), Electrica Distribuţie Muntenia Nord (5.284 euro), Antibiotice SA şi Complexul Energetic Hunedoara (4.454 euro la fiecare), Transelectrica (4.416 euro), Electrica Furnizare (4.303 euro), Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (4.077 euro) şi Imprimeria Naţională (4.063 euro), scrie Mediafax.

Sub nivelul de 4.000 de euro indemnizaţie lunară medie brută se încadrează conducerile următoarelor companii: Societatea Naţională a Huilei şi Grup Exploatare şi Întreţinere Palat CFR (3.397 euro la fiecare), Conversmin (3.020 euro), Romgaz (2.944 euro), Imprimeria BNR şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi (2.718 euro la fiecare), Monetăria Statului (2.567 euro), Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa şi Registrul Auto Român (2.491 la fiecare) şi Iprochim (2.416 euro).

Pentru Nuclearelectrica, CFR Călători şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu se precizează cuantumul indemnizaţiilor întrucât nu există contract de mandat.

Propuneri în bugetele companiilor

Valorile prezentate vineri sunt diferite de cele prezentate miercuri de către Guvern. Potrivit ministerului de Finanţe, datele acestea sunt incluse în propunerile de bugete ale companiilor respective.

"Ministerul Finanţelor Publice avizează proiectele bugetelor de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru 157 de operatori economici la care statul este acţionar majoritar, care se aprobă ulterior prin hotărâre de guvern sau ordin comun al ministerelor implicate. Datele prezentate public în ultimele zile privind salarizarea sunt cele transmise de către conducerile companiilor şi incluse în propunerile de BVC", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Executivul a hotărât ca salariile managerilor să nu depăşească şase salarii medii brute pe ramură.

Război în interiorul guvernului pe tema Cupru Min şi Nuclearelectrica

Tema salariilor a declanşat conflicte în rândul Guvernului: Varujan Vosganian a declarat că salariile de la Cupru Min sunt de zece ori mai mici decât datele prezentate de Executiv şi a sugerat că propunerea ca salariul Danielei Lulache la Nuclearelectrica să fie de 210.000 de euro pe an a fost făcută de către Constantin Niţă, ministrul Energiei.

"Directorul general al Cuprumin a avut pe toată perioada ianuarie-aprilie un câştig mediu brut de 4.700 de lei, ide zece ori mai puţin decât suma vehiculată, iar Consiliul de Administraţie despre care se spune că încasa 1.000 de euro pe şedinţă, de fapt este plătit cu 10 lei pe şedinţă. Pentru a avea 1.000 de euro consiliul de administraţie ar trebui să se întâlnească de trei ori pe zi şi în zilele nelucratoare. Nu ştiu de unde au apărut aceste sume şi rog ca Ministerul Economiei să fie scos din această discuţie", a afirmat Vosganian într-o conferinţă.

La rândul său, premierul Victor Ponta l-a ironizat pe ministrul liberal, spunând că nu ştie datele deoarece nu merge la şedinţe.

Potrivit datelor prezentate de Guvern, indemnizaţiile lunare sunt cuprinse între 11.250 lei şi 66.642 lei, iar pentru membrii consiliilor de administraţie între 132 lei şi 33.000 lei, cu mari alocaţii la Transgaz, Imprimerie, Compania Naţiobala a Uraniului, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR.

Pentru Cuprumin era trecută o indemnizaţie lunară de 10.000 euro a managerului, în timp ce Ministerul Finanţelor indică o indemnizaţie de 1.510 euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite