Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Teodorovici: După alegeri, PNL va trece la măsuri de austeritate

24
15 Dec 2019 17:42:50
Autor: Afrodita Cicovschi
Eugen Teodorovici susţine că PNL minte spunând că va creşte pensiile şi salariile şi că de fapt le va tăia.  FOTO Mediafax
Eugen Teodorovici susţine că PNL minte spunând că va creşte pensiile şi salariile şi că de fapt le va tăia.  FOTO Mediafax

Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici susţine că Guvernul PNL minte cu privire la creşterile de salarii şi pensii, şi că de fapt imediat după alegerile parlamentare de anul viitor va trece la măsuri de austeritate.

“Actualul Guvern PNL minte cu privire la salarii şi la pensii. Nu sunt prinse aceste creşteri pe 2010, 2021 şi 2022, iar aici fac trimitere la legea fiscal-bugetară pe care am văzut-o în spaţiul public. Imediat după alegerile din 2020, se va trece la măsuri de austeritate, adică la tăieri de venituri, concedieri şi alte astfel de măsuri care au reprezentat un obiectiv pentru guvernarea PNL şi în anii anteriori“, a declarat Eugen Teodorovici, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.
 
Fostul ministru de Finanţe consideră că Guvernul Orban nu va majora salariile şi punctul de pensie, acest lucru rezultând din strategia fiscal-bugetară.
 
“Referitor la salarii este o minciună pe care Guvernul Orban o propagă în spaţiul public. Ştim declaraţiile premierul Orban de acum câteva zile că se analizează dacă vor mai aplica creşterile de salarii pentru profesori. Guvernul PNL minte bugetarii când spune că vor creşte salariile. De fapt, se taie aceste salarii. Dovada este evidenţiată în strategia fiscal-bugetară şi în proiecţia de buget, unde guvernarea PNL propune un câştig salarial net lunar de 3.324 de lei în anul 2020, mai puţin decât este este estimat că va fi câştigul salarial net în decembrie 2019, adică 3.346 de lei“, a spus Teodorovici, citat de news.ro.
 
Totodată, fostul ministru de Finanţe a precizat că reprezentanţii PNL au anunţat deja îngheţarea indemnizaţiei de hrană, îngheţarea indemnizaţiei de merit şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituţiile publice, dar şi alte măsuri, între care şi plafonarea voucherelor de vacanţă.
 
“Ministrul demis de Finanţe ne propune un buget bazat pe ipoteze macro-economice false, cu venituri umflate din pix. Înţelegem orgoliul liderilor PNL de a ajunge cu orice preţ exact la deficitul bugetar estimat în mod nerealist care afectează din păcate fiecare român. Asta înseamnă dobânzi mai mari, datorie mai mare, curs depreciat şi presiune mai mare asupra generaţiilor următoare. Guvernul PNL a agitat în mod intenţionat pieţele financiare, exagerând cu un deficit de 4,43 la sută din PIB, ceea ce înseamnă o iresponsabilitate gravă la nivelul guvernului. Acest lucru a fost făcut pentru a demonstra că au o grea moştenire“, afirmă Eugen Teodorovici.
 
El a adăugat că PNL şi-a dorit în mod “inconştient“ perpectiva reducerii ratingului României, crescând costurile de finanţare şi cursul de schimb, cu impact asupra bugetului şi a populaţiei României.
 
“Este acelaşi mecanism pe care Guvernul Boc l-a implementat în anii trecuţi, generând poate în mod artificial o criză şi desigur toate efectele ulterioare. Este cel mai important semnal pentru recesiune economică“, a mai spus Teodorovici.
 
El a mai afirmat că angajarea răspunderii guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituţională.
 
Fostul ministru de Finanţe a amintit decizia 1.431 a CCR din 2010 asupra cererii privind existenţa conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern.
 
“În 2010, fostul PD şi-a angajat răspunderea pe Legea Educaţiei. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că asumarea răspunderii este neconstituţională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului în Parlament nu îşi găseşte o motivare“, a declarat Eugen Teodorovici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Contra Gigi
15.12.2019, 17:48:05

Ce-o fi fumat pacaliciul?Ghicesc astia in stele privind actiuni viitoare ale guvernului?Ca or fi prosti ce pun mestecatoarea la prostiile astea n-am emotii,drept proba sunt sustinatorii de pe-aici...nu conteaza ce sustin cocotele rosii,ei sunt gata sa ventileze rahatul.

+5 (9 voturi)
mindrescu costel
15.12.2019, 17:50:56

discoteca ai ramas in stare de soc ???

+6 (6 voturi)
Ionel Marcu
15.12.2019, 17:51:40

Ar fi de dorit ceva austeritate, discotecare! În primele 10 luni din 2019 ați adus datoria țării de la 199 mld. € la 209. La cât vrei să ajungem, cu măririle băgate de voi în lege pentru guvernele următoare, care vor accelera creșterea datoriei țării.?Așa au făcut grecii, s-au întrecut guvernele în măriri, ca să fie alese partidele lor și au ajuns oaia neagră a Europei.

+3 (9 voturi)
Nicu_4
15.12.2019, 17:59:18

foarte naspa austeritatea asta mai ales cand numai trebuie sa ii intretina contribuabilul femeile din budoar tre sa si le intretina el

+3 (3 voturi)
kamy node
15.12.2019, 18:26:26

adevarul absolut este numai la mincinosul bolsevic teodorovici .

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările