Teodorovici, despre controale ANAF la domiciliu: Este un zvon. Nu verifică nimeni pe nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a vorbit sâmbătă despre zvonurile privind posibile controale ANAF la domiciliul contribuabililor, explicând că nu sunt adevărate şi că este vorba doar de o simplificare a sistemului.

„Este un zvon, aşa ceva nu se întâmplă. Nu verifică acasă nimeni pe nimeni. Este o simplificare a sistemului începând cu anul trecut, nu mai este acea decizie pe care ANAF o trimitea şi care costa foarte mult, se face o declaraţie de autoimpunere de către contribuabil, iar lucrurile merg mai departe într-un mod mult mai simplu. Contorale vor începe în economie, conform planului ANAF de la începutul anului, fie că vorbim de vamă, fie că vorbim de antifaudă”, a declarat ministrul, citat de mediafax.ro.

Ministrul a răspuns şi afirmaţiilor senatorului PNL, Florin Cîţu, care a precizat că împrumuturile lui Teodorovici cu „dobânzi astronomice” vor atrage după ele şi o creştere a taxelor, impozitelor şi accizelor. Astfel, social-democratul a explicat că nu există vreun pericol în acest sens şi că liberalul „doreşte răul românilor”.

„Doreşte răul românilor. Nu există niciun fel de pericol sau de temere sau de risc în acest sens. Nu sunt argumente în acest sens. România are un fond tampon de cel puţin şapte luni de zile de finanţare, efectiv suntem bine din acest punct de vedere”, a mai declarat ministrul.

Anterior, Teodorovici a vorbit despre controale la transporturle de fruce şi legume, realizate de Direcţia generală a Vămilor, antifraudei şi ANSVSA, privind suspiciuni de evaziune şi „dublu standard” în privinţa calităţii.


„Cam 60% din evaziunea pe fructe şi legume vine din produsele care vin din spaţiul intracomunitar, pe de altă parte este acel dublu standard pentru care trebuie să acţionăm, de aceea echipa conţine şi colegi de la ANSVSA care iau inclusiv probe pentru a vedea exact dacă actele care arată provenienţa şi calitatea şi destinaţia mărfii concordă cu marfa. Cele care sunt pentru tranzit nu durează mult, au fost nişte blocaje pentru că oamenii s-au obişnuit să intre în România şi descarce marfa, cu toate că pe acte era indicat tranzit”, a declarat ministrul.

Tiruri cu fructe blocate de peste 24 de ore

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a transmis vineri că există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară. Camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, iar aceasta se deteriorează.
 
Blocajul durează deja de peste o zi si afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă, a informat asociaţia.

ANAF a anunţat joi că demarează la nivel naţional acţiunea ”Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor şi fructelor.
 
„Din dispoziţia ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Mihaela Triculescu, inspectorii antifraudă controlează achiziţiile intracomunitare şi importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei şi reţelele de vânzare en-gros şi en-detail ale acestor produse.

În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD Liviu Dragnea a avertizat ANSVSA, Protecţia Consumatorului, Oficiul Antifraudă şi Autoritatea Naţională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume şi fructe "de contrabandă", actualii angajaţi instituţionali vor fi înlocuiţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite