Teodorovici a fost avertizat că suprataxarea companiilor din telecomunicaţii cu 3% din cifra de afaceri încalcă legislaţia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost avertizat de arbitrul telecom (ANCOM), condus de Sorin Grindeanu, că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislaţia UE.

Documentul, obţinut de HotNews.ro, a fost trimit lui Teodorovici la data 20 decembrie. Potrivit acestuia, în ciuda observaţiilor ANCOM, care a propus ca acest tarif "să se determine anual, fără a depăşi 3%", în Ordonanţa de Urgenţă privind "taxa pe lăcomie", publicată în 29 decembrie în Monitorul Oficial, Guvernul a păstrat acest tarif fix la 3%, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poştale şi de curierat, sector în care statul, prin Poşta Română, este cel mai mare jucător din piaţă.

Observaţiile ANCOM:

Tariful de monitorizare este o taxă pe care, până acum, toţi furnizorii de comunicaţii electronice şi de servicii poştale erau obligaţi să o plătească exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale arbitrului telecom (ANCOM).

Acest tarif stabilit în lege la maxim 0,4% din cifra de afaceri, nu a mai fost aplicat de 10 ani. Motivul? Tariful se aplica numai dacă ANCOM nu-şi acoperea cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanţare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent şi are acum în conturi peste 1 miliard de lei.

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, lansat în consultare publică în seara zilei de 18 decembrie, de ministrul Teodorovici, preciza ca această taxă să fie în cuantum de 3%.

Tariful de monitorizare se calculează ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează. Cum anul trecut cifra de afaceri a pieţei de comunicaţii electronice şi servicii poştale a fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro, o taxă de 3% ar însemna peste 100 milioane de euro, bani pe care firmele de telefonie, internet, TV şi servicii poştale ar trebui să-i plătească anual autorităţii.

În ciuda observaţiilor transmise de ANCOM, care avertiza ca o astfel de măsură "constituie o încălcare a art. 12 alin. (1) din Directiva UE privind autorizarea furnizorilor de comunicaţii", Guvernul a păstrat acest tarif în cuantum fix, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poştale şi de curierat, sector în care statul, prin Poşta Română, este cel mai mare jucător din piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite