Teodorovici: Migrarea forţei de muncă în UE va genera discuţii aprinse. Unele state rămân fără forţă de muncă şi altele beneficiază de pregătire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat joi că problema privind migrarea forţei de muncă în Uniunea Europeană va genera foarte multe discuţii aprinse între statele membre, deoarece unele beneficiază de pregătire, în timp ce altele rămân fără forţă de muncă.

„Este un subiect care va aprinde foarte multe nemulţumiri la nivel european între ţările care trimit şi ţările care primesc forţă de muncă. Este un subiect pe care am şi încercat să îl ridicăm la nivelul Uniunii Europene, dar am avut o oarecare dezamăgire, pentru că se discută acest subiect, privind migrarea forţei de muncă în interiorul spaţiului european. Este un subiect care va genera foarte multe discuţii aprinse între statele membre, pentru că unele rămân fără forţă de muncă şi altele beneficiază de pregătire”, a declarat Teodorovici, în cadrul unei conferinţe organizate de Consiliul Naţional al IMM-urilor.

Ministrul a spus că până la finalul lunii august va fi elaborată o strategie privind forţa de muncă din România.

„Forţa de muncă este un element esenţial. Am avut o întâlnire cu reprezentaţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României că până la finalul lunii august va fi elaborată o strategie privind forţa de muncă din România, un document care să prezinte cam toate zonele unde putem să facem anumite lucruri pentru ca în România forţa de muncă, de unde vine ea, să vină”, a mai spus Teodorovici.

Ulterior, ministrul a detaliat: „Vizavi de strategia privind forţa de muncă în România, s-a discutat acum două săptămâni la întâlnirea la care a participat prim-ministrul şi ministrul Muncii la întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Acolo, o concluzie a fost ca până la final de luna august să producem această strategie privind forţa de muncă în România, ce se poate face, ce trebuie făcut, de unde trebuie adusă forţă de muncă din afara României”. 

Anterior, în cadrul altei conferinţe, Teodorovici a declarat că, la nivel european, nu se doreşte punerea pe agendă a subiectului forţei de muncă. „Sunt interesele statelor care au încă nevoie de angajaţi din România, Croaţia, Polonia etc... Noi vom investi, vom pregăti forţă de muncă în România şi, uşor, uşor, celelalte state vor atrage neconcurenţial de pe piaţa unică forţă de muncă. Nu este în interesul nimănui din afara României sau din afara celor zece ţări care trimit forţă de muncă în Europa să pună un astfel de subiect pe masă. Nu se doreşte, pentru că fiecare se dezvoltă cu forţa de muncă pe care o ia din alte zone. Asta înseamnă familia mare europeană... E o mare familie frumoasă, iubită, dar când vine vorba despre fiecare stat în parte, fiecare este pentru el. Sper să avem un document, la nivel european, cuprinzător, care să apere interesul şi al României. Uşor, uşor, pierzând forţa de muncă, nu poţi pune în practică idei, chiar dacă ai fonduri europene de accesat şi intenţii bune”, a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite